ZdG

Schimbări în componența CSS: Tatiana Răducanu, ex-membra comisiilor Pre-Vetting și Vetting, exclusă (DOC)

Ex-membra Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, a fost exclusă din componența organului consultativ al Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Decizia vine la câteva luni de la declarația președintei Maiei Sandu despre eventuala sa eliberare, „dacă vor exista probe concrete” despre pretinsele conexiuni cu Ilan Șor și Veaceslav Platon, relatează anticoruptie.md. Decretul a fost semnat de Maia Sandu pe 13 decembrie. Potrivit aceluiași decret au fost efectuate și alte modificări în componența CSS. 

Potrivit decretului semnat de Maia Sandu, fostul șef la Ministerul Afacerilor Interne Adrian Efros a fost înlocuit de actuala ministră Daniella Misail-Nichitin. Ex-ministrul Andrei Spînu a fost înlocuit de actualul ministru Vladimir Bolea.

La poziția lui Ion Munteanu, sintagma „procuror general interimar” a fost înlocuită cu sintagma „procuror general”.

Fostul consilier prezidențial Veaceslav Negruța a fost exclus din componența organului consultativ.

Totodată, potrivit aceluiași decret, a fost exclusă și Tatiana Răducanu.

Pe 14 mai 2024, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Demisia a fost anunțată la câteva ore după ce în spațiul public a apărut o scrisoare a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Scrisoarea a fost semnată în dimineața zilei de 14 mai și transmisă mai multor procurori și judecători. Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor încă din anul 2013.

Potrivit Tatianei Răducanu, circumstanțele la care face referire șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu au avut loc. Mai mult, aceasta regretă că nu a fost contactată de procurorii anticorupție pentru a oferi explicații pe marginea aspectelor menționate de șefa PA.

Parlamentul a aprobat, pe 16 mai, cererea de demisie a Tatianei Răducanu, iar ulterior aceasta a depus o plângere pe numele șefei de la Procuratura Anticorupție.

Ulterior, șefa statului a comentat, pentru TV8 că, dacă informațiile se vor adeveri, Răducanu va pierde și fotoliul din Consiliul Suprem de Securitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

LIVE Conducerea UE a ajuns la Reședința de Stat din Chișinău. Primele imagini

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns la Reședința de Stat din Chișinău, unde urmează să participe la primul summit Republica Moldova – UE. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați de președinta țării, Maia Sandu.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi găzduit de președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean. În timpul reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului va fi Planul de Creștere pentru Moldova.

Acesta reprezintă sprijin financiar european în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: