Scriitoarea din Republica Moldova Tatiana Țîbuleac, stabilită de câțiva ani în Franța, a găzduit refugiați
Full Article 3 minutes read

Scriitoarea din Republica Moldova Tatiana Țîbuleac, stabilită de câțiva ani în Franța, a găzduit refugiați

S-a născut în Republica Moldova, este româncă, soția unui cetățean britanic-elvețian și locuiește la Paris de 13 ani. Vorbim despre scriitoarea Tatiana Țîbuleac care, deși se află de peste un deceniu în afara țării, se solidarizează, de fiecare dată, cu poporul moldovean. Recent, Tatiana a vorbit despre copilăria în Republica Moldova, traiul la Paris, ororile războiului din Ucraina, dar și experiența sa de a găzdui cetățeni ai Ucrainei care au ales să se refugieze în alte țări din cauza războiului, într-un interviu pentru Cultura la Dubă.

„Numele nostru e ucrainean, aveam familie în Ucraina. Mama locuiește la Chișinău. Nu m-am gândit niciodată că voi vedea Rusia omorând copiii în Ucraina, ținând cont de legăturile istorice, dar asta se întâmplă”, a povestit Tatiana Țîbuleac.

Scriitoarea și-a amintit de prima lună de război și a vorbit despre semnificația acestuia pentru Republica Moldova, aflată la graniță cu Ucraina. „Pentru basarabeni, războiul se simte altfel. Oamenii aud bubuituri, au copiii la studii, au case de vacanță, prieteni care au venit să stea la ei la Chișinău, pentru că nu au unde să se adăpostească. Pentru noi, acest război e mult mai grav. E cel mai grav. Și încă nu s-a terminat. Mă doare să văd că unii oameni cred că s-a terminat sau că s-a atenuat”, mai spune Tatiana Țîbuleac.

La începutul războiului, Tatiana a primit în casa sa din Paris refugiați ucraineni. Așa, spune ea, a înțeles pentru prima dată trecutul propriei familii.

„A însemnat o reconectare cu trecutul bunicilor mei, care au fost și ei deportați și, mai mult decât orice călătorie în Siberia, în lunile astea mi-am dat seama ce înseamnă, de fapt, să ieși din casă cu o geantă, cu un copil descălțat și să fugi. Poveștile astea au început să prindă un alt contur pentru mine. Mama s-a născut în gulag, în Siberia”, menționează scriitoarea.

Nu a scris nimic în toată această perioadă și nici nu crede că arta ar trebui să răspundă temelor actuale. Totuși, scriitoarea din Republica Moldova se arată preocupată de amploarea războiului din Ucraina, dar și de acțiunile sau inacțiunile societății civile, care, spune ea, ar asista pasiv la un „război online”.

„Înțeleg că ne revenim la viețile noastre, fiindcă nu poți să trăiești mereu cu nefericirea altcuiva, dar săptămâna trecută Kievul a fost din nou bombardat, iar știrile nici măcar nu mai sunt printre primele într-un jurnal. Oamenii sunt în vacanță, Europa e în vacanță. Dar războiul continuă. Îmi e teamă că vor intra tancurile în Chișinău, unde stă mama, dar nu doar de asta. Îmi e teamă că noi pur și simplu asistăm la un război online și nu facem suficient de mult”, a mai declarat Tatiana Țîbuleac pentru Cultura la Dubă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: