Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că va sesiza Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție în legătură cu prețurile la carburanți și un eventual monopol pe piața petrolieră. Edilul s-a referit în mod special la propunerile legislative parvenite din partea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian, Vladimir Bolea și Sergiu Lazarenco. Deputatul PAS Radu Marian a calificat declarațiile lui Ceban drept absurde și i-a sugerat să se ocupe de treburile orașului.
În cadrul ședinței Primăriei din 23 mai, primarul capitalei Ion Ceban a remarcat că prețul la combustibil depășește 30 de lei pentru un litru. Potrivit acestuia, tariful ar fi putut fi altul, dacă guvernanții nu s-ar gândi cum să adune bani cu orice preț la buget. Potrivit lui Ceban, ar trebui exclusă/micșorată acciza și TVA-ul la petrol.
„Vom sesiza Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Procuratura Generală a Republicii Moldova și Centrul Național Anticorupție cu privire la monopolurile de pe piața petrolieră, modificări foarte des la legislație care sunt cu semne de întrebare, aparent lobby în folosul petroliștilor, lipsa de transparență, nerespectarea procedurilor de legiferare, intervenții inadecvate ale statului pentru stabilizarea situației pe piața petrolului, lipsa unor politici previzibile îndreptate spre protecția consumatorului, lipsa supravegherii domeniului de către instituțiile cu competențe în domeniu, perceperea unor taxe nejustificate”, a anunțat Ion Ceban.
Reacția PAS
Deputatul PAS Radu Marian a comentat declarațiile primarului de Chișinău pe pagina sa de Facebook. El a calificat cererile lui Ion Ceban drept absurde și i-a sugerat să se ocupe de problemele orașului.
„Moldova importă în totalitate necesarul său de benzină/motorină și este dependentă de evoluția prețurilor de import ale acestora. Astăzi, prețul de import al benzinei (cotația internațională Platts), este de 6 ori mai mare decât în aprilie 2020, și cu aproape 50% mai mare decât înainte de războiul din Ucraina. Cu același succes, Ceban poate depune cerere la Procuratură împotriva Organizației Mondiale a Producătorilor de Petrol – OPEC (care refuză să majoreze substanțial producția), sau împotriva lui Putin (care a decis să invadeze Ucraina și să genereze un haos pe piața petrolieră)”, a menționat reprezentantul PAS.
Parlamentarul a precizat că Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere limitează adaosul comercial al importatorilor de produse petroliere la vânzarea cu amănuntul (2.62 lei) și că, datorită acesteia, adaosul este cel mai mic din ultimii 10 ani. De asemenea, legea prevede norme de transparență, astfel încât orice cetățean poate vedea pe anre.md prețul maxim la benzină/motorină standard pe care îl poate stabili o stație PECO.
„Fără o astfel de lege, prețul la pompă era să fie azi cu cel puțin 1 leu 50 bani mai mare. Legea nu trebuie și nu poate limita cotațiile internaționale la benzină/motorină, pentru că de altfel rămânem fără carburanți a doua zi. Ceban minte când spune că prețurile la pompă în Moldova sunt mai mari ca țările vecine. În România, un litru de motorină costă 36 lei, iar în Ucraina – 37 lei (foto). (…) În rest, îi sugerez primarului să se ocupe de problemele mari ale orașului”, mai spus Radu Marian.
***
Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), marți, 24 mai, prețul maxim de referință pentru un litru de benzină va fi 30,47 lei. Pentru un litru de motorină, șoferii vor scoate din buzunar 27,09 lei.