jurnal.md

„Se începe un nou episod al furtului miliardului!” Reacții după ratificarea acordului privind creditul rusesc

Ratificarea acordului dintre guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse privind acordarea unui credit în mărime de 200 mln euro a provocat reacții aprinse pe Facebook. 

Deputații din opoziția parlamentară au criticat dur faptul că deputații socialiști și cei ai Partidului Democrat au susținut ratificarea acordului de finanțare din partea Federației Ruse. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, a prognozat urmări fatale pentru PDM.

„Creditul rusesc a fost votat în formula actuală! Partidul Democrat oficial a murit! Mă tem că se începe un nou episod al furtului miliardului!”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/ContactRaduMarian/posts/10223113129565042

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a scris că, imediat după ieșirea din criza pandemică, formațiunea pe care o reprezintă va cere demiterea guvernului Chicu.

„Țara noastră va fi anexată financiar și politic Rusiei, prin complicitățile obscure ale unor parlamentari PD care au propria lor agendă politică și electorală. Asistăm, din păcate, la cea mai mare operațiune financiară patronată de Igor Dodon, de forțele externe care îl susțin și de acoliții săi din PD! (…) Mai simplu spus, Guvernul Chicu a dat faliment! PUNCT! Dacă nu ai găsit soluții să crești economia, să crești veniturile pentru a balansa cheltuielile, să faci oamenilor viața mai ușoară și să asiguri pensii și salarii PLECI ACASĂ!”, a subliniat Năstase.

https://www.facebook.com/AndreiNastase.DA/photos/a.1693451770877510/2527293434160002/?type=3&theater

Iar candidatul propus de Platforma Demnitate și Adevăr la alegerile parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hâncești, Mihail Druță, a calificat decizia drept „zi neagră”, iar legea respectivă drept „antinațională”.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1356478548073748&id=100011348465243

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza a amintit de cazul ex-președintelui Ucrainei, Victor Ianukovici.

„Cazul lui Ianukovici său mai nou Maduro nu i-a învățat nimic? Astăzi traseul pentru cineva e clar. Nu la Miami, nu. La Rostov”, a scris Ion Sturza.

https://www.facebook.com/i.sturza/posts/3815772731828623

Iar fostul ministru al Economiei Alexandr Muravschi a explicat că Republica Moldova a luat și va continua să ia credite și alte forme de împrumuturi externe, la fel ca majoritatea altor state.

„Problema nu este în faptul că luăm credite, dar în faptul că trebuie să asigurăm utilizarea efectivă a acestora”, a scris Alexandr Muravschi.

https://www.facebook.com/alexandr.muravschi.7/posts/2949019621846451

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a notat că este necesară solicitarea ca Federația Rusă să interpreteze printr-o hotărâre a Dumei de Stat care este procedura de coordonare a împrumuturilor unor companii private, care vor fi incluse în datoria de stat a Republicii Moldova.

„Asta ne va permite să contestăm situațiile când anumite firme din Moldova vor lua împrumuturi într-o veselie de la băncile rusești fără aprobare de Parlamentul Republicii Moldova. Am mai avut noi garanții “secrete” aprobate de Guvern, după care a dispărut miliardul din rezervele BNM. Dacă acest lucru nu va fi făcut, riscăm să ne trezim că Dodon înainte de plecarea de la guvernare își va face “plinul” – va contracta credite de la băncile rusești și le va include în datoria de stat a Moldovei, iar noi le vom întoarce”, a avertizat Tofilat, care este și consilier municipal.

https://www.facebook.com/sergiu.tofilat/posts/10163607456350038

Amintim că joi, 23 aprilie, acordul care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro a fost ratificat de Parlament. Proiectul a fost votat în două lecturi de deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Partidul Democrat. Amendamentul propus de Partidul Acțiune și Solidaritate nu a fost acceptat, iar cel al democraților a trecut. Potrivit ultimului, eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat urmează să fie aprobată doar prin decizia parlamentului

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: