Securitatea incluzivă și integrată în R. Moldova

Asigurarea securității și a siguranței este o sarcină complexă care necesită abordări specifice. Dar prin implicare responsabilă, cooperare și participare incluzivă la diferite niveluri, acest scop poate fi atins. Vezi în infograficul de mai jos care ar fi beneficiile unei cooperări incluzive la nivel național și civic.

Ambasadoarea campaniei «toți pentru Moldova!»
Victoria Dunford, fondatoare MAD-Aid
«Unitate pentru mine înseamnă nu să mergem toți în aceeași direcție, ci să fim umani și să respectăm valorile și principiile altora. Deși mereu suntem etichetați și divizați, diferiți ca religie, cultură, origine — totuși, suntem legați fundamental ca oameni ai acestei planete. Iată de ce trebuie să avem un singur scop: prin unitate și coeziune, să lăsăm un loc mai bun decât am găsit. Atunci când suntem uniți putem face față mai ușor provocărilor mari și mici, și doar împreună putem construi un viitor mai bun.»
Poți deveni și tu unul dintre ambasadorii campaniei «toți pentru Moldova!» și să dai un exemplu întregii țări, răspunzând la întrebarea «Ce înseamnă pentru tine unitatea națională?». Click pe link pentru participare: https://totipentrumoldova.api.md/ro/ambasador


Acest infografic este parte a Campaniei de informare pentru unitate și coeziune socială «toți pentru Moldova!», realizată de Asociația Presei Independente (API). Scopul nostru este să contribuim la consolidarea unității și a securității naționale. Te invităm să fii alături de noi.
Câte unul ne va fi greu, dar împreună vom reuși să construim siguranța și prosperitatea acasă.
Află mai multe pe https://totipentrumoldova.api.md/ro
#uniți #toțipentruMoldova! #maiPuternici

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Marian Lupu

Un fost președinte al CSM aderă la „Respect Moldova”. Lupu: „Un om de valoare”

Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a aderat la Mișcarea „Respect Moldova”. Anunțul a fost făcut pe 8 iulie de liderul formațiunii politice, Marian Lupu.

Încă un om de valoare și un profesionist desăvârșit s-a alăturat Partidului „Mișcarea Respect Moldova”. Este vorba despre judecătorul Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. (…) Ne bucurăm că Victor Micu a ales să-și pună cunoștințele, experiența și energia în slujba unui proiect politic care are scopul de a consolida statul de drept, respectul față de cetățeni și reformele reale. Îi urăm bun venit în echipă și îl asigurăm că, alături de noi, va avea libertatea să-și exprime punctul de vedere, să lupte pentru o justiție corectă și să contribuie la construcția unei Moldove în care fiecare cetățean să se bucure de respect, dreptate și siguranță”, a transmis Marian Lupu.

Victor Micu a activat de-a lungul timpului în cadrul Judecătoriei Chișinău, sectorul Rîșcani, deținând funcții de judecător, vicepreședinte și, ulterior, președinte al instanței. Între anii 2014 și 2019 a deținut de două ori funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe 16 iulie 2019 a fost revocat revocat din funcția de președinte al CSM, dar și-a păstrat calitatea de membru al Consiliului.

În mai 2022, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Victor Micu. Este vorba despre faptul că acesta, în calitate de membru CSM, a votat pentru sine însuși pentru acordarea gradului I de calificare. Nu i-au fost aplicate interdicții deoarece era la prima abatere de la lege.

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

fmf.md

Un moldovean la Atletico Madrid: la doar 15 ani, Octavian Ghiaur a semnat cu Academia Clubului de Fotbal

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a anunțat că portarul selecționatei U16 a Moldovei, Octavian Ghiaur, a semnat un contract pe o durată de trei ani cu Academia Clubului de Fotbal Atletico Madrid, una dintre cele mai prestigioase academii din Europa.

În vârstă de 15 ani, Octavian Ghiaur a evoluat în sezonul precedent la academia clubului Getafe FC (Spania). Potrivit FMF, transferul său la Atletico Madrid reprezintă o nouă etapă de dezvoltare în cadrul unui mediu profesionist și competitiv.

„Vreau să-mi exprim recunoștința profundă față de Clubul Atlético de Madrid pentru că mi-a oferit această oportunitate incredibilă. Este o adevărată onoare să fac parte din această echipă cu atât de multă istorie, pasiune și angajament față de fotbal. Mă simt foarte norocos să pot purta aceste culori și să dau tot ce pot în fiecare antrenament și în fiecare joc. Vreau să mulțumesc și familiei mele, care a fost alături de mine la tot pasul. Sprijinul necondiționat, sacrificiile și încrederea în mine au fost esențiale pentru a ajunge până aici. Acesta este doar începutul și promit să lucrez cu sârguință, efort și dăruire pentru a mă ridica la această mare provocare. Upa Atleti!”, a comunicat Octavian Ghiaur.

Potrivit FMF, tânărul portar a bifat până în prezent 5 selecții la echipa națională U15/U16 a Republicii Moldova, fiind unul dintre jucătorii de bază ai generației 2009-2010. Federația a adăugat că Octavian Ghiaur a avut un aport esențial în parcursul selecționatei noastre la Turneul de Dezvoltare UEFA U15, desfășurat în septembrie 2024, unde Moldova a înfruntat reprezentativele similare ale Macedoniei de Nord, Armeniei și Andorrei.

fmf.md
fmf.md
Ambasada Republicii Moldova în Franţa

O nouă conexiune între Franța și R.Moldova: a fost lansată cursa directă Paris Orly – Chișinău

Începând cu 7 iulie, compania franceză Transavia, filiala low cost a grupului francez Air France-KLM, operează prima cursă directă Paris Orly – Chișinău. Zborurile vor fi efectuate în fiecare luni și vineri.

La aeroportul Paris Orly a avut loc o ceremonie de inaugurare în prezența ambasadoarei Republicii Moldova în Franța Corina Călugăru, ministrului delegat pentru Europa Benjamin Haddad și deputatei Adunării Naționale și Președintei Grupului de prietenie Franța-Republica Moldova, Marie-José Allemand.

„Suntem mândri să oferim această nouă conexiune între Franța și Republica Moldova. Aceasta face parte din obiectivul nostru de a extinde rețeaua spre piețe noi și de a favoriza schimburile culturale între țările noastre”, a menționat directorul general adjunct pentru domeniul comercial și marketing al filialei Transavia Franța, Nicolas Henin.

„Apreciem negocierile purtate, precum și decizia Transavia Franța de a lansa această nouă conexiune aeriană între Paris-Orly și Chișinău, marcând o etapă importantă în consolidarea relațiilor bilaterale între Republica Moldova și Franța. Suntem convinși că această conexiune directă va facilita călătoriile frecvente ale cetățenilor noștri, contribuind, de asemenea, la dinamizarea schimburilor turistice, economice și culturale”, a comunicat ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru. Diplomata a adăugat că lansarea cursei este rezultatul unui efort diplomatic început încă din 2023.

Anterior, reprezentanții Aeroportului Chișinău menționau că zborurile vor fi operate în fiecare luni și vineri. „Paris Orly este aeroportul cel mai apropiat de centrul Parisului, ceea ce înseamnă timp câștigat pentru plimbări pe Champs-Élysées, croaziere pe Sena și cafele cu priveliște spre Turnul Eiffel. Transavia este una dintre cele mai populare companii low-cost din Europa, cu o flotă modernă și peste 100 de destinații operate”, precizau reprezentanții aerogării.

Ambasada Republicii Moldova în Franţa
Ambasada Republicii Moldova în Franţa
Foto: PAS/Maia Sandu

NM Espresso: De ce pleacă bogații din Moldova, ce a provocat ruptura în Blocul «Împreună», ce alte vedete au fost incluse pe lista PAS

«Împreună» nu mai e împreună

Campania parlamentară se apropie cu pași rapizi, iar partidele politice deja încep să-și așeze piesele pe tabla de șah. Luni, Partidul Liga Orașelor și Comunităților (LOC) a anunțat pe neașteptate că părăsește Blocul Împreunăși intenționează să participe la alegeri de sine stătător. Președintele partidului, Alexandru Bujorean, a declarat că alianța, gândită inițial ca o alternativă pentru cetățenii dezamăgiți, s-a transformat într-un «instrument politic».

Blocul Împreună și-a exprimat în replică «surprinderea și dezamăgirea», amintind că anterior a părăsit blocul și Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). De altfel, astăzi, CUB, împreună cu Partidul Unității Naționale (PUN) și partidul «Vocea Poporului» (VP), organizează o conferință de presă cu tema «Amenințarea gravă a falsificării alegerilor». O nouă alianță? Vom vedea.


PAS adună vedete

Liderul PAS, Igor Grosu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că pe lista cu care PAS va merge în alegeri se vor regăsi rectorul Universității de Medicină Emil Ceban, medaliata cu argint la Jocurile Olimpice Anastasia Nichita și fotbalistul Maxim Potîrniche.

Această declarație a venit la o zi după evenimentul PAS, la care biletele au costat între 250 și 2500 de lei. În prima zi la eveniment a fost prezentă jurnalista NM, Ecaterina Dubasova, care a relatat ce a văzut acolo. În a doua zi oaspete a fost și președinta Maia Sandu. Administrația prezidențială a precizat că ea a vorbit nu ca membră de partid, ci ca fondatoare a acestuia.


AUR pentru Moldova?

Partidul AUR Moldova, afiliat formațiunii omonime din România și liderului său scandalos George Simion, se pregătește și el de alegeri. Fostul director al liceului «Gheorghe Asachi» din Chișinău și fost deputat în Parlamentul României, Boris Volosatîi, revine în țară și planifică să se implice activ în viața politică.


Reducerea tarifelor — cadou electoral?

Energia electrică ar putea să se ieftinească. Cu o solicitare în acest sens s-au adresat către ANRE companiile FEE Nord și Premier Energy. Cât de realistă este reducerea, dacă are legătură cu alegerile și ce îi nemulțumește pe furnizori — a analizat jurnalistul NM Nicolae Paholinițchi.


Dorința de a emigra — la minim

Moldovenii continuă să își dorească să emigreze, dar numărul lor este în scădere. În special nu cei mai săraci sunt cei care doresc să plece — astăzi migrația este motivată tot mai des nu doar de salarii. Cine și de ce pleacă din țară, citiți în materialul lui Alexandr Nugmanov, bazat pe un nou sondaj al IDIS Viitorul.


Cazul aeroportului: audierile s-au încheiat. Ce urmează?

Judecătoria Buiucani a audiat ultimul martor al acuzării în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău către Avia Invest. Printre inculpați se numără Iurie Leancă și Valeriu Lazăr. Apărarea cere audierea repetată a unor martori și afirmă că nu a avut acces deplin la probe. A fost prezentată o nouă listă de martori, inclusiv Maia Sandu și Dorin Recean.


Boldurești: din nou… alegeri

CEC a stabilit organizarea unui nou scrutin în Boldurești, unde în turul doi a câștigat Nicanor Ciochină, acuzat că a lovit mortal cu mașina un copil. Alegerile repetate au fost decise după ce Curtea de Apel Nord a anulat rezultatele turului doi. Contestația a fost depusă de candidatul independent Sergiu Bulicanu. Decizia poate fi contestată în termen de trei zile.


Pe scurt:

  • Un incendiu la periferia Comratului a afectat 20 de hectare de vegetație uscată și se apropie de culturile agricole
  • Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale. Examinarea proiectului este programată pentru 9 iulie
  • În Chișinău au fost înregistrate cazuri noi de rujeolă, iar un pacient prezintă suspiciuni de meningită

Agenda zilei, 8 iulie:

  • 10:00 — ședința ANRE
  • Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Polonia. Sunt planificate întâlniri cu Andrzej Duda și Donald Tusk. La Varșovia, Sandu va susține un discurs despre situația din Moldova în cadrul conferinței anuale a ambasadorilor polonezi.
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: