Simone D. McCourtie/World Bank

Șeful Băncii Mondiale avertizează despre o creștere bruscă a prețurilor „în special în țările mai sărace”

Războiul din Ucraina a avut deja un impact asupra creșterii prețurilor la alimente, cauzat de reorientarea pe piață și efectuarea de provizii din partea cetățenilor. În plus, pe lângă război, sancțiunile împotriva Rusiei au afectat și economia mondială – ponderea Federației în PIB-ul mondial este în scădere. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Băncii Mondiale, David Malpass, pentru The Washington Post

Potrivit lui Malpass, războiul din Ucraina are un impact negativ la scară largă asupra întregii economii globale.

„Se extinde la orice, de la furnizarea de energie și alimente până la probleme pe termen lung legate de reconstrucția a tot ceea ce a fost distrus în Ucraina”, a spus el.

El a subliniat că cele mai afectate țări vor fi cele mai sărace. „Nu mai sunt livrări din Rusia și Ucraina. Concentrarea mea personală și a Băncii Mondiale sunt cele mai sărace țări din lume și oamenii loc, ei vor suferi imediat pe urma creșterii prețurilor care au lor deja”, a adăugat Malpass.

Șeful Băncii Mondiale a mai spus că sancțiunile împotriva Rusiei vor reduce ponderea acesteia în PIB-ul mondial.

„Un impact și mai mare asupra PIB-ului global (pe lângă război) vor avea sancțiunile împotriva Rusiei. Rusia are o economie destul de mare, deși trebuie să subliniez că acolo venitul mediu pe persoană a scăzut, mai jos de China. China își îmbunătățește pozițiile în comparație cu Rusia. Și nu mai este un factor atât de mare în PIB-ul global, poate 1,5 trilioane de dolari. Și această cifră va scădea semnificativ din cauza sancțiunilor”, a precizat Malpass.

Întrebat dacă Banca Mondială va ajuta cetățenii ruși, aparte de Guvern, Malpass a spus că acum este necesară asistența pentru ucraineni și refugiații din Ucraina, inclusiv țările în care se adună refugiați, menționând și despre Republica Moldova.

De menționat că, în total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 103.917 cetățeni străini, dintre care 48.971 sunt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: