Relațiile dintre CNA și PA bat pasul pe loc? Rusu, după declarațiile din Parlament, care s-au lăsat cu scandal: „Sunt lucrative”

Relația dintre Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție este „lucrativă”, susține șeful CNA, Iulian Rusu. Oficialul susține că situația poate fi remediată prin discuții și face apel la colegii săi procurori, pe care îi cheamă la o mai bună colaborare în investigarea cazurilor de corupție mare.

Întrebat cum este văzută relația dintre CNA și Procuratură de la Bruxelles, în condițiile în care reforma anticorupție și a justiției, în general, este inclusă în șase din cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene impuse Chișinăului în procesul de aderare la UE, șeful CNA a recunoscut: „Nu cred că se vede foarte bine”. Totuși, spune Iulian Rusu, problemele pot fi remediate prin dialog.

„Relația noastră a fost întotdeauna lucrativă (…). Din start, mesajul nu a fost unul de presiune sau intenție de a stopa orice conlucrare, din potrivă, a fost exact invers: să revenim la activitate eficientă, din care să obținem rezultate. Așa e construit sistemul justiției – doar în echipă se obțin rezultate. (…)  Consider că putem să remediem situația, să revenim la masa de discuție, la o analiză la rece a probatoriului pe care îl strângem”, a declarat Iulian Rusu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Rusu a spus, pentru sursa citată, de ce Dosarul „Hotelul Național”, despre care anterior a spus că ar fi „o rușine a sistemului justiției”, a devenit, practic, „mărul discordiei” între CNA, PG și PA. Șeful Centrului Național Anticorupție susține că divergențele ar fi pornit după ce ofițerii CNA ar fi obținut probe concludente în  acest dosar, care, însă, ar fi fost trecute cu vederea de procurori. O soluție pe caz poate fi găsită, însă, se arată convins Rusu.

„Hotelul Național este o cauza mai veche. Au fost mai multe episoade examinate. Recunosc, și în CNA au fost episoade care s-au examinat și la acea etapă nu s-a decis să fie înaintată o propunere de a porni cauza penală, însă pe parcursul investigațiilor am stabilit informații noi, pe care le-am oferit procurorilor. Diferențele noastre de opinie țineau anume de acest aspect – diferența de tratament a informațiilor și a probelor suplimentare acumulate”, a mai declarat Iulian Rusu.

Amintim că șeful Centrului Naționale Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, s-a arătat nedumerit, recent, în plenul Parlamentului, de relațiile „neclare” dintre instituția pe care o conduce și Procuratura Anticorupție și cea Generală. Oficialul susținea în mai curent că colaborarea dintre cele trei instituții ale statului s-ar fi deteriorat în ultima perioadă, după ce colegii săi de la procuratură ar fi dat prioritate cazurilor de corupție mică, în defavoarea celor de rezonanță. Rusu a declarat, tot atunci, că dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției. Oficialul declara că cauza ar fi tratată superficial de Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura Generală (PG) și își chema colegii la conlucrare. Potrivit lui, cauza penală trebuie revizuită cu celeritate și dusă până la capăt. Acuzațiile lui Rusu au fost respinse de Procuratura Generală și cea Anticorupție drept „denigrare nefondată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: