Relațiile dintre CNA și PA bat pasul pe loc? Rusu, după declarațiile din Parlament, care s-au lăsat cu scandal: „Sunt lucrative”
Full Article 3 minutes read

Relațiile dintre CNA și PA bat pasul pe loc? Rusu, după declarațiile din Parlament, care s-au lăsat cu scandal: „Sunt lucrative”

Relația dintre Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție este „lucrativă”, susține șeful CNA, Iulian Rusu. Oficialul susține că situația poate fi remediată prin discuții și face apel la colegii săi procurori, pe care îi cheamă la o mai bună colaborare în investigarea cazurilor de corupție mare.

Întrebat cum este văzută relația dintre CNA și Procuratură de la Bruxelles, în condițiile în care reforma anticorupție și a justiției, în general, este inclusă în șase din cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene impuse Chișinăului în procesul de aderare la UE, șeful CNA a recunoscut: „Nu cred că se vede foarte bine”. Totuși, spune Iulian Rusu, problemele pot fi remediate prin dialog.

„Relația noastră a fost întotdeauna lucrativă (…). Din start, mesajul nu a fost unul de presiune sau intenție de a stopa orice conlucrare, din potrivă, a fost exact invers: să revenim la activitate eficientă, din care să obținem rezultate. Așa e construit sistemul justiției – doar în echipă se obțin rezultate. (…)  Consider că putem să remediem situația, să revenim la masa de discuție, la o analiză la rece a probatoriului pe care îl strângem”, a declarat Iulian Rusu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Rusu a spus, pentru sursa citată, de ce Dosarul „Hotelul Național”, despre care anterior a spus că ar fi „o rușine a sistemului justiției”, a devenit, practic, „mărul discordiei” între CNA, PG și PA. Șeful Centrului Național Anticorupție susține că divergențele ar fi pornit după ce ofițerii CNA ar fi obținut probe concludente în  acest dosar, care, însă, ar fi fost trecute cu vederea de procurori. O soluție pe caz poate fi găsită, însă, se arată convins Rusu.

„Hotelul Național este o cauza mai veche. Au fost mai multe episoade examinate. Recunosc, și în CNA au fost episoade care s-au examinat și la acea etapă nu s-a decis să fie înaintată o propunere de a porni cauza penală, însă pe parcursul investigațiilor am stabilit informații noi, pe care le-am oferit procurorilor. Diferențele noastre de opinie țineau anume de acest aspect – diferența de tratament a informațiilor și a probelor suplimentare acumulate”, a mai declarat Iulian Rusu.

Amintim că șeful Centrului Naționale Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, s-a arătat nedumerit, recent, în plenul Parlamentului, de relațiile „neclare” dintre instituția pe care o conduce și Procuratura Anticorupție și cea Generală. Oficialul susținea în mai curent că colaborarea dintre cele trei instituții ale statului s-ar fi deteriorat în ultima perioadă, după ce colegii săi de la procuratură ar fi dat prioritate cazurilor de corupție mică, în defavoarea celor de rezonanță. Rusu a declarat, tot atunci, că dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției. Oficialul declara că cauza ar fi tratată superficial de Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura Generală (PG) și își chema colegii la conlucrare. Potrivit lui, cauza penală trebuie revizuită cu celeritate și dusă până la capăt. Acuzațiile lui Rusu au fost respinse de Procuratura Generală și cea Anticorupție drept „denigrare nefondată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: