facebook/IPM

Șeful Inspectoratului de Mediu, după declarațiile lui Ion Ceban privind „Apă-Canal”: Situația este în vizorul Procuraturii Generale

După ce primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a încercat să scutească SA „Apă-Canal Chișinău” de o amendă în valoare de 12 milioane de lei aplicată de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), cei din urmă au declarat că nu retrag și nu anulează nici o decizie. Chiar mai mult, reprezentanții IPM au menționat că, în situația actuală, se constată că S.A. „Apă-Canal Chișinău” încasează plăți suplimentare de la agenții economici pentru deversările în sistemul de canalizare a apelor uzate. Prin urmare, după cum a anunțat IPM, „situația dată este în vizorul Procuraturii Generale”.

Șeful Inspectoratului, Ion Bulmaga, a menționat că acțiunile inspectorilor de mediu au fost întreprinse în conformitate cu legislația de mediu în vigoare. „Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu retrage și nu anulează decizia, vorbind prin fapte și acțiuni concrete”, a declarat Bulmaga.

La fel, el a spus că IPM, în vederea întreprinderii măsurilor de prevenire în procesul de protecție a mediului înconjurător, prin intermediul Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, înaintează agenților economici prescripții/notificări.

Acestea sunt pentru a respecta prevederile privind protecția mediului înconjurător, care stipulează că agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care folosesc resursele acvatice și care evacuează ape uzate, sunt obligați să asigure preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite

„Înainte de deversarea lor în rețeaua de canalizare a localităților, prin instalarea utilajului de preepurare a apelor uzate și neadmiterea poluării resurselor acvatice”, a adăugat șeful Inspectoratului.

Tot el a spus că la prescrițiile/notificările Inspecției, agenții economici vin cu reacții negative și cereri prealabile de contestare a acțiunilor, invocând motivul că, aceștia, au încheiate contracte cu S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru preepurarea apelor uzate. „Reieșind din contractele încheiate cu S.A. „Apă – Canal Chișinău” agenții economici achită plăți suplimentare, anume pentru preepurarea apelor uzate, care au depășit de mai multe ori concentrația maxim admisibilă a indicatorilor de calitate, deversate în sistemul de canalizare”, a comunicat Bulmaga.

„În cazul în care consumatorul de apă evacuează în sistemul public de canalizare substanțe interzise de actele normative în vigoare, conform art. 16 lit.(d) al aceleiași legi, S.A.”Apă-Canal Chișinău” deține pârghii legale de stopare a acestor acțiuni ilegale, prin limitarea sau întreruperea furnizării/prestării serviciului public de alimentare cu apă și canalizare în cazurile și în modurile prevăzute de lege. Cazurile de conectare neautorizată (din condițiile tehnice de la furnizor) la sistemul de alimentare cu apă și canalizare, potrivit prevederilor art.art. 170-417 CCo al RM se constată prin încheierea proceselor-verbale de contravenție și se examinează de către serviciile publice de gospodărie comunală”, au adăugat reprezentanții Inspectoratului.

Sursa mai declară că normele legale existente nu permit IPM, atragerea la răspundere a agenților economici pentru deversarea apelor uzate cu concentrații improprii în sistemul de canalizare: „Dar în situația reală se constată că S.A. „Apă-Canal Chișinău”, încasează plăți, inclusiv suplimentare de la agenții economici pentru deversările în sistemul de canalizare a apelor uzate ce depășesc concentrația maxim admisibilă, însă în realitate epurarea lor este insuficientă și nu se realizează de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

În final, Inspectoratul a anunțat că situația dată este în vizorul Procuraturii Generale.

***

În cadrul declarațiilor din data de 15 decembrie, primarul Ion Ceban a anunțat că dacă cei de la Inspectorat nu-și anulează decizia, agenții economici mari din industria alimentară riscă să fie deconectați de la rețeaua de canalizare. La fel, el a declarat că se întâmplă un „atac raider asupra întreprinderilor municipiului Chișinău, în special asupra SA „Apă-Canal Chișinău”.

„12 milioane lei este suma înaintată de către Inspectorat pentru SA „Apă-Canal, deoarece ar fi luat probe în luna septembrie de la stația de epurare, iar ca prin minune probele analizei au fost gata tocmai în luna decembrie, atunci când s-au activat toate țintele asupra Primăriei Chișinău. Dacă ei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu-și retrag și nu anulează jupuirea municipiului și, nemijlocit – „Apă-Canal”, de 12 milioane lei, care trebuie să fie achitați de către întreprindere pe motive absolut alogice, atunci declar public, de săptămâna viitoare – de luni, cei mai mari agenți economici din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică”, a menționat Ceban.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: