„Sentiment ciudat”. Ambasadorul UE la Chișinău reacționează la postarea propagandistului rus Soloviov
Full Article 3 minutes read

„Sentiment ciudat”. Ambasadorul UE la Chișinău reacționează la postarea propagandistului rus Soloviov

Abasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a venit cu o reacție după ce propagandistul rus, Vladimir Soloviov, a publicat o poză de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, la care moldovenii au participat masiv, declarând că aceasta a fost făcută la protestul de la Comrat, organizat de Partidul „ȘOR”. Oficialul a spus îl încearcă un sentiment ciudat atunci când propaganda rusă încearcă să dure susținătorii UE din Republica Moldova.

„Sentimentul ciudat când propaganda rusă încearcă să fure susținătorii UE în Moldova. Unul dintre principalii propagandiști ai Rusiei V. Soloviov a folosit poza mitingului pro-european de ieri de la Chișinău ca ilustrație a unui miting incomparabil mai mic, fără legătură în altă parte”, a scris ambasadorul Mazeiks pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, pe 21 mai, Vladimir Soloviov, a publicat pe contul său de Telegram o imagine de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Chișinău și la care au participat circa 80 000 de persoane. În mesajul alăturat imaginii, Soloviov a declarat că poza ar fi fost realizată la protestul „antiguvernamental”, organizat de Partidul „ȘOR” la Comrat.

***

De menționat că pe 21 mai, mii de oameni și-au dat întâlnire în PMAN pentru a participa la Adunarea „Moldova Europeană”, lansată de președinta Maia Sandu. Aproape 80 de mii de oameni din întreaga țară, alături de conducerea țării și oaspeți de rang înalt, au declarat în unison că „Moldova este Europa”, iar „Europa este Moldova”. Ecoul a ajuns până în peste 33 de orașe europene. Diaspora a dansat, a cântat și a parcurs sute de kilometri pentru a participa, chiar dacă online, la Adunarea de la Chișinău.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a susținut un discurs în fața moldovenilor. Șefa statului a asigurat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. De la tribună, cu un mesaj pentru moldovenii de pretutindeni, a venit și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Înaltul oaspete european a dat asigurări – țara noastră nu este singură. UE a susținut și susține Moldova.

La sfârșitul Adunării, a fost adoptată rezoluția „Moldova Europeană” – document prin care moldovenii și-au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Menționăm că, în aceeași zi, mai mulți manifestanți adunați la Comrat au cerut organizarea unui referendum republican consultativ în care oamenii să decidă politica externă și cursul Republicii Moldova. Mulțimea a scandat lozinci antiguvernamentale și a cerut guvernării de la Chișinău să nu intervină în alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Mesaje similare au răsunat și la Bălți, și la Orhei. Ulterior, Partidul „ȘOR”, care este organizatorul acestor manifestații, a spus că 60 000 de oamenii au participat la proteste. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco, a declarat că, de fapt, la cele trei manifestații s-ar fi adunat 5-5,5 mii oameni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: