Sentința pe acest caz a fost secretizată. Procuratura Generală vine cu precizări în legătură cu condamnarea fostului director SIS
Full Article 2 minutes read

Sentința pe acest caz a fost secretizată. Procuratura Generală vine cu precizări în legătură cu condamnarea fostului director SIS

Procuratura Generală vine cu precizări în legătură cu condamnarea lui Vasile Botnari, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate. Instituția notează că sentința pe acest caz a fost secretizată în totalitate. În acest sens, a fost expediat un demers instanței de fond care a judecat dosarul, pentru a desecretiza dispozitivului sentinței.

Potrivit Procuraturii, judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis sentință de condamnare în dosarul fostului director SIS, acuzat de procurori de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci.

Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată în totalitate.

Totuși, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens.

Aceeași sursă notează că procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive care ar fi vizat securitatea țării. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens.

„Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al SIS, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens”, a mai anunțat Procuratura Generală.

Amintim că 7 profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO, considerată de Ankara drept o grupare teroristă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: