Игорь Чекан, NewsMaker

Sentința pe acest caz a fost secretizată. Procuratura Generală vine cu precizări în legătură cu condamnarea fostului director SIS

Procuratura Generală vine cu precizări în legătură cu condamnarea lui Vasile Botnari, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate. Instituția notează că sentința pe acest caz a fost secretizată în totalitate. În acest sens, a fost expediat un demers instanței de fond care a judecat dosarul, pentru a desecretiza dispozitivului sentinței.

Potrivit Procuraturii, judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis sentință de condamnare în dosarul fostului director SIS, acuzat de procurori de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci.

Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată în totalitate.

Totuși, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens.

Aceeași sursă notează că procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive care ar fi vizat securitatea țării. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens.

„Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al SIS, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens”, a mai anunțat Procuratura Generală.

Amintim că 7 profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO, considerată de Ankara drept o grupare teroristă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

„Victoria” lui Șor nu este de acord cu sancțiunile impuse de UE: Le vom contesta și la CtEDO dacă va fi necesar

Blocul „Victorie”, condus de politician condamnat Ilan Șor, acuză Uniunea Europeană de ingerință în alegerile din Republica Moldova, după ce formațiunea și mai mulți lideri afiliați au fost incluși pe lista de sancțiuni. Reprezentanții blocului susțin că măsura este una politică și anunță că vor contesta decizia în instanțele europene, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Potrivit blocului, sancțiunile ar fi motivate politic și ar avea drept scop să exercite presiuni asupra opoziției, care critică actuala guvernare. Totodată, liderii „Victorie” contestă acuzațiile aduse de UE privind tentative de destabilizare, pe care le califică drept „nefondate și nedovedite”.

„Referințele la publicații din mass-media pro-guvernamentală și la solicitările oponenților noștri par absolut ridicole. Asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale: prezumția  nevinovăției, libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și alegeri corecte. Vom contesta aceste decizii în instanțele UE și, dacă va fi necesar, la CtEDO”, precizează Blocul „Victorie” în comunicatul emis pe 17 iulie.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus 3 entități – toate afiliate lui Șor – în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7 și Centrul Cultural-educațional al Moldovei.

Pe lista sancțiunilor UE mai figurează, acum, și alți 9 lideri de partide și politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023. Între aceștia: președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca și președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu.

Victoria Furtună și Alexei Lungu au condamnat public sancțiunile impuse de UE și au anunțat că le vor contesta în judecată.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: