Singurul liceul cu predare în limba română din Tiraspol și-a deschis ușile pentru elevi
Full Article 2 minutes read

Singurul liceul cu predare în limba română din Tiraspol și-a deschis ușile pentru elevi

Reprezentantul Biroului politici de reintegrare a participat la deschiderea anului şcolar 2021-2022 în cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, singurul cu predare în limba română din acest oraș.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, care au difuzat materiale de promovare și de informare privind drepturile omului și drepturile copilului, inclusiv prin prisma Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

Potrivit unui comunicat de presă, au fost date asigurări de continuarea oferirii sprijinului deplin din partea Guvernului Republicii Moldova și a Biroului întru a fi asigurată buna funcționare a instituției de învățământ de rând cu celelalte școli cu predare în grafie latină din stânga Nistrului și mun. Bender, desfășurarea unui proces educațional calitativ și promovarea valorilor naționale și general-umane.

„În pofida tuturor circumstanțelor și a provocărilor, Chișinăul a făcut tot posibilul și a asigurat conform planului începerea noului an de studii”, menționează Biroul de reintegrare.

***

Anterior, autoritățile locale au refuzat înregistrarea instituției de învățământ şi i-au suspendat activitatea pe un termen de 3 luni. Drept motiv formal pentru refuzul înregistrării a fost invocat „modul necorespunzător de numire a noului director al instituției”.

Amintim că fostul director al singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis în luna iunie 2021. Ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa, pe motiv că Iovcev a atins vârsta de pensionare.

Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol timp de 29 de ani. A fost apreciat, anterior, cu Ordinul Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.

După demitere, lui Ion Iovcev i-a fost propusă funcția de consilier al parlamentarului european român Eugen Tomac.

Anterior, dificultăți aproximativ similare au fost raportate și din partea Liceului Teoretic „Evrika” din or. Râbnița. Și în acest caz au fost dispuse măsuri prompte întru revenirea proceselor în albia normalității.

În regiunea transnistreană sunt 8 instituții de învățământ cu predare în grafie latină.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: