Site-urile guvernamentale din Moldova au fost indisponibile mai bine de o oră. Precizările Serviciului pentru securitate cibernetică
Full Article 2 minutes read

Site-urile guvernamentale din Moldova au fost indisponibile mai bine de o oră. Precizările Serviciului pentru securitate cibernetică

În seara zilei de 17 decembrie, site-urile web ale instituțiilor guvernamentale din Moldova au fost indisponibile timp de mai bine de o oră. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a precizat, într-un comunicat din 18 decembrie, că situația a fost creată de o defecțiune tehnică, ci nu de vreun atac cibernetic asupra site-urilor guvernamentale.

Potrivit STISC, începând cu 21:08 și timp de o oră și patru minute, utilizatorii internaționali și cei naționali nu au putut accesa site-urile guvernamentale. Site-urile au putut fi accesate numai de către utilizatorii rețelelor RTAAP presată de către STISC instituțiilor guvernamentale.

Vă informăm că, nu a fost vorba de un atac cibernetic asupra infrastructurii guvernamentale, dar au fost înregistrate dificultăți tehnice care au cauzat lucrul instabil al transportului de date. Incidentul nu a avut la bază atacuri cibernetice externe sau interne”, se arată

STISC a precizat că cauza incidentului a fost eșecul logic al mecanismului de failover a unui echipament din rețea (comportament neconform configurațiilor setate), care nu-și îndeplinea funcțiile corect, dar nici nu a trimis semnal de „inexistență”, care ar fi permis echipamentelor din soluția de failover să preia îndeplinirea acestora.

Echipa STISC, va continua investigația acestui tip de incident și se vor planifica măsurile relevante pentru sporirea rezilienței infrastructurii de comunicații și de prestare continuă a serviciilor guvernamentale. Se vor planifica executarea unor teste de continuitate, despre care STISC va veni cu notificări adiționale”, au comunicat reprezentanții STISC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: