Partidul „ȘOR” nu mai este, dar site-ul rămâne funcțional: „Nu avem temei juridic de a bloca sau revoca subdomeniul”
Full Article 3 minutes read

Partidul „ȘOR” nu mai este, dar site-ul rămâne funcțional: „Nu avem temei juridic de a bloca sau revoca subdomeniul”

Momentan, Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) nu dispune de temei juridic pentru a bloca domeniul „partidulsor.md”. Informația a fost confirmată de reprezentanții instituției. În același timp, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au precizat pentru NM că responsabili de gestionarea paginii web a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, sunt lichidatorii numiți de Ministerul Justiției.

Potrivit informațiilor oferite de STISC pentru NewsMaker, conform informațiilor din Registrul numelor de domeniu .md subdomeniul partidulsor.md a fost achitat și este valabil până la data de 18 octombrie 2023. Reprezentanții instituției susțin că nu au motive juridice pentru a bloca accesul la pagina web.

Ținând cont de prevederile Regulamentului citat și faptul că nu există o hotărâre a unei instanțe de judecată prin care să se dispună blocarea sau revocarea subdomeniului partidulsor.md, comunicăm că la momentul actual STISC nu are temei juridic de a bloca sau revoca subdomeniul respectiv”, se arată în răspuns.

Partidul „ȘOR” nu mai este, dar site-ul rămâne funcțional: „Nu avem temei juridic de a bloca sau revoca subdomeniul”

screenshot/NewsMaker

Ce spune SIS?

În același timp, SIS face trimitere la  art. 23 din Legea privind partidele politice nr. 294-XVI din 21.12.2007.

Din momentul numirii lichidatorilor partidului, mandatul organelor partidului politic încetează. Astfel, lichidatorii sunt obligați să îndeplinească toate cerințele prevăzute de legislația în vigoare privind gestionarea în continuare a activelor partidului, inclusiv administrarea paginii web”, se arată în răspunsul oferit pentru NM.

Amintim că, pe 19 iunie, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea prin care Partidul „ȘOR” este declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. Pe 26 iulie, hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Cine se ocupă de lichidarea Partidului ȘOR?

La sfârșitul lunii iunie, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că a fost dispusă crearea unei comisii care se va ocupa de lichidarea formațiunii politice conduse de fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

„Comisia de lichidare înseamnă întreprinderea mai multor măsuri în proceduri de lichidare în acest sens. Reglementările privind procedura sunt cuprinse în legea cu privire la partidele politice, care ar însemna că Ministerul Justiției va notifica ASP în privința demarării procedurii de lichidare. (…) Comisia de lichidare trebuie să întrunească și o persoană de bază care va fi lichidator și el va întocmi acea listă de inventariere a tuturor bunurilor partidului, lista tuturor creditorilor, debitorilor. Când va face un bilanț al acestora, îl va da spre aprobare Ministerului Justiției și atunci se va purcede ulterior la radiere”, a declarat ministra Justiției.

Ministerul Justiției nu ne-a răspuns deocamdată la solicitarea de a afla la ce etapă se află momentan activitatea comisiei de lichidare a Partidului ȘOR.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: