Fostul deputat și ex-director al Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari l-a întrebat pe ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba „unde este Regulamentul privind compensațiile agenților economici” și, totodată, i-a cerut demisia. În reacție, ministerul condus de Dumitru Alaiba a declarat că regulamentul este în proces de definitivare și „va fi publicat fără întârziere”.
„Domnule ministru Alaiba, unde este Regulamentul privind compensații agenților economici? Draftul acestui document ar trebui să fie gata încă toamna 2024. Azi avem 23 ianuarie 2025! Dumitru, scrie, te rog, cerere de demisie chiar la Davos. După asta mergi cu inimă împăcată la schiat. Moldova are nevoie acum de manageri de criză, nu de personaje, îngrijorate de propriu piar pe banii contribuabililor!”, a scris Alexandr Slusari pe o rețea de socializare.
Într-un comentariu, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a declarat că „regulamentul privind compensarea prețurilor la energia electrică pentru agenții economici este în prezent în proces de definitivare și va fi publicat fără întârziere”.
„Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării rămâne în continuare deschis pentru a oferi informații suplimentare, în spiritul unei comunicări corecte și transparente. Suntem alături de antreprenori în eforturile lor de a depăși provocările cu care se confruntă, așa cum am demonstrat constant în ultimii ani”, a adăugat instituția în reacție la declarațiile fostului deputat.
A reacționat la declarațiile lui Alexandr Slusari și purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.
„Concluziile dumneavoastră par grăbite și nu iau în considerare toate informațiile disponibile. Regulamentul privind compensarea agenților economici este în proces de definitivare, conform dispozițiilor CSE din 16 ianuarie. De asemenea, platforma dedicată depunerii cererilor va deveni funcțională din 27 ianuarie 2025 (specific negru-pe-alb în document), ceea ce arată că măsurile sunt în implementare. Solicităm respectuos răbdare pentru finalizarea acestui proces complex, care implică numeroase detalii tehnice și logistice, dar care va veni în sprijinul antreprenorilor noștri”, a scris Vodă la postarea fostului deputat.
***
Pe 26 decembrie 2024, premierul Dorin Recean a avut o discuție cu principalele companii și asociații de business din Moldova. Discuția a vizat „situația actuală în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a țării”. În context, premierul a anunțat că „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații pentru a menține competitivitatea companiilor moldovenești, dar și pentru a reduce din potențialul inflaționist”.
Pe 30 decembrie, Recean a cerut ministrului Muncii și Protecției Sociale să vină cu măsuri suplimentare de susținere a populației „imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife”. Totodată a solicitat Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să identifice companiile „care produc produse alimentare și companiile competivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică”. Detalii AICI.
Tot pe 30 decembrie, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a spus că „în zilele următoare” va fi prezentat un program de compensații pentru menținerea competitivității companiilor și reducerea riscurilor de creștere a inflației. Detalii AICI.
Pe 10 ianuarie, Dumitru Alaiba a anunțat că urmează să fie lansat un program care va compensa costurile energetice pentru aproximativ 10 000 de companii. El a menționat că sprijinul va viza în special industria alimentară și prelucrătoare. La fel, potrivit lui Alaiba, programul de compensare va acoperi până la 50% din majorarea tarifelor la electricitate pentru o perioadă de 3-6 luni, în funcție de resursele financiare disponibile. „Compensarea va fi aplicată din prima zi a creșterii tarifelor și vom anunța în zilele următoare un regulament detaliat, eventual aprobat prin deciziile CSE”, a declarat Alaiba. Detalii AICI.
Pe 16 ianuarie a fost publicată o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale în care se menționa că pentru a beneficia de compensare, întreprinderile eligibile vor depune o cerere prin intermediul portalului guvernamental MCabinet/EVO. Se mai preciza că portalul va conține o secțiune dedicată pentru completarea cererii, dezvoltată de către Agenția pentru Guvernare Electronică și funcțională începând cu 27 ianuarie 2025. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!