Максим Андреев, NewsMaker

Slusari: „Igor Dodon, pentru ce facem acest lucru?” Legea privind statutul limbii ruse rămâne pe ordinea de zi

Mai mulți deputați au solicitat amânarea examinării proiectului de lege elaborat de un grup de socialiști, care ar veni să fortifice statutul limbii ruse. Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea.

„Este un subiect sensibil, trebuie discutat pe larg ca să nu explodeze societatea. Dacă țineți atât de mult la acest proiect. Departamentul relațiilor inter-etnice nu a susține acest proiect, guvernul nu l-a avizat. Igor Dodon, pentru ce facem acest lucru?”, a declarat Slusari.

Andrian Candu a declarat că și grupul său parlamentar susține amânarea examinării proiectului de lege.

„La ora actuală, riscă și mai mult să divizeze societatea. A fost promovat foarte mult în campaniile electorale, mai ales a unui candidat. A fost înregistrat pe 1 decembrie, nu are foarte multe avize. Un astfel de subiect ar trebui discutat prin audieri largi în comisia de specialitate. Am cerut și noi excluderea proiectului de lege de pe ordinea de zi”, a argumentat Candu.

Deputatul PDM Dumitru Diacov a susținut propunerea privind retragerea subiectului de pe ordinea de zi.

„Avem probleme cu toate limbile vorbite și avem grupuri radicale care exploatează această temă. Ani la rând nu am depus eforturi ca statul să asigure studierea limbii române în Găgăguzia, satele ucrainene, etc. Trebuie să retragem acest proiect, să îl discutăm”, a precizat Diacov.

Deputata Platformei DA Maria Ciobanu a căzut de acord că legea privind funcționarea limbilor este învechită, însă a atras atenția că de acest subiect trebuie să se ocupe oamenii de știință, nu politicienii.

„Domnule Diacov nu aveți dreptate. Am urmărit foarte atent banii alocați pentru studierea limbii române de către alolingvi și nu s-au cheltuit acești bani. De studierea limbii române nu s-au preocupat savanții, dar politicienii care nu pot închega o frază în română”, a argumentat Ciobanu.

Unul dintre autori, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a replicat că proiectul de lege respectiv nu exclude studierea limbii de stat de către minoritățile etnice.

„Nu vorbiți de dezbinarea societății atunci când este vorba despre normele Consiliului Europei. Fără să faceți cunoștință cu proiectul, vorbiți despre altul. Este o rușine, insistăm să îl examinăm astăzi. Nu insistă nimeni să îl votăm astăzi în două lecturi”, a explicat Bătrîncea.

Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea privind excluderea subiectului de pe ordinea de zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: