Șoc anafilactic: simptome și prim ajutor. Cum să reacționezi și ce să administrezi
Full Article 3 minutes read

Șoc anafilactic: simptome și prim ajutor. Cum să reacționezi și ce să administrezi

Șocul anafilactic este o reacție alergică severă care poate fi provocată de înțepături de insecte și de anumite alimente, cum ar fi: arahidele, ouăle, laptele, crustaceele sau alte produse care conțin gluten. Această reacție alergică debutează rapid și poate provoca moartea. Într-un interviu pentru NewsMaker, Mihaela Chiosa, medic alergolog de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, ne-a explicat ce putem face în cazul în care observăm că o persoană are reacții alergice severe, cum ar fi șocul anafilactic.

Potrivit Mihaelei Chiosa, mușcăturile de insecte, precum cele ale albinelor, viespelor și furnicilor de foc, pot duce la apariția șocului anafilactic. Printre primele simptome care indică această reacție severă se numără: apatia, durerile de cap și umflarea bruscă a feței, limbii, precum și a uneia sau ambelor buze, pacientul ar putea manifesta un șuierat care se aude de la distanță, lipsă de aer, voma, defecația sau pierderea cunoștinței.

Atunci când observăm o persoană care suferă de reacții alergice severe, primul pas este să sunăm la serviciul 112 pentru a solicita o ambulanță. Între timp, este esențial să îi acordăm persoanei primul ajutor medical, susține medicul alergolog, Mihaela Chiosa.

Dacă este înțepătură de viespe sau albină, trebuie să scoatem de urgență acul, să aplicăm gheață rece. Dacă suntem într-o localitate, solicităm felcerul sau asistența medicală, sau transportăm de urgență pacientul la cel mai apropiat punct de ambulatoriu. Dacă acest caz se întâmplă acasă și dacă dispunem de medicamente, administrăm două pastile de antihistaminice și glucocorticoizi, dar trebuie să cunoaștem că efectul acestor medicamente este de scurtă durată. Tratamentul esențial care ajută este injectarea adrenalinei în coapsă. De obicei, pacienții care știu că se confruntă cu aceste probleme poartă cu ei seringi pregătite cu adrenalină și își injectează singuri”, spune medicul.

Medicul recomandă oamenilor să evite plimbările în apropierea prisăcilor. Atunci când pleacă la picnic, este bine să se îmbrace în haine largi și de culoare albă, pentru a detecta și îndepărta rapid insectele. De asemenea, este indicat să nu ne plimbăm cu tălpile goale pe iarbă și să purtăm încălțăminte închisă. O altă recomandare importantă a medicului este să nu utilizăm parfumuri, deoarece insectele sunt atrase de mirosul acestora.

***

Amintim, în dimineața zilei de 5 august, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Iurie Pasat, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară, a decedat. Cauza morții a fost un șoc anafilactic provocat de înțepăturile de viespe.

Iurie Pasat a devenit deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova în iulie 2021 și pe 9 august urma să împlinească 52 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: