VIDEO Socialiștii spun că în Moldova au ajuns „avioane militare” din Ucraina. Ministerul Apărării: „Rugăm cetățenii să fie vigilenți”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Socialiștii spun că în Moldova au ajuns „avioane militare” din Ucraina. Ministerul Apărării: „Rugăm cetățenii să fie vigilenți”

Ministerul Apărării neagă informațiile distribuite în mediul online cu privind transportarea unor elicoptere militare ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova. Elicopterele care apar în video nu sunt militare, precizează instituția.

„Rugăm cetățenii să fie vigilenți și să nu distribuie informații neverificate”, comunică Ministerul Apărării.

Deputatul din Bloculului Comuniștilor și Socialiștilor Alexander Nesterovschi a postat un videoclip pe pagina sa de Facebook pe 8 iulie. El a scris că la Mărculești, lângă Bălți, ar fi „început din nou mișcările” și a acuzat imediat administrația prezidențială de „provocări”. Deputatul a publicat un videoclip în care este surprins un presupus proces de transport al echipamentului militar ucrainean – două elicoptere la aeroportul din Mărculești. Pe videoclip există o voce masculină, iar imaginea este de slabă calitate: detaliile nu sunt vizibile pe ea.

Nici din videoclip nu este clar cine l-a filmat și unde. Un bărbat susține că mașinile care transportă echipamentul au numere de înmatriculare ucrainene și că „Moldova are probleme”. Se mai spune că videoclipul a fost filmat pe 7 iulie. Postarea lui Nesterovschi pe Facebook a fost distibuită de aproximativ 6.000 de ori, iar videoclipul de pe pagina sa a fost vizionat de aproape 500.000 de ori.

Într-un comentariu pentru esp.md, administratorul aeroportului din Marculești, Nicolai Clichici, a spus că elicopterele nu sunt de luptă, dar a confirmat că au fost aduse din Ucraina.

„Informația că elicopterele de luptă au fost aduse la Mărculești este falsă. Aceste elicoptere sunt exclusiv civile și sunt concepute pentru a stinge incendiile. Au fost scoase de pe teritoriul Ucrainei ca să nu sufere. În plus, nu pot zbura, deoarece nu au navigabilitate. Prin urmare, au fost aduse dezasamblate ”, a declarat Clichici reporterilor.

În dimineața zilei de 11 iulie, un videoclip cu aceeași tehnică, dar filmat dintr-un unghi diferit și la o calitate mai bună, este publicat de canalul anonim Rîșcani Today Telegram. Deja se menționează că videoclipul a fost filmat pe 10 iulie.

Videoclipul era însoțit de textul: „Ieri, pe strada M-5 din Râșcani, mai multe elicoptere de luptă, două Mi-24 și un Mi-8, au fost transportate din țările UE în Ucraina. Elicopterele de atac au fost transportate demontate și acoperite cu prelată pentru camuflaj”

Potrivit surselor noastre, echipamentele militare au trecut prin coridorul verde de la punctul de control Costești-Stînca și s-au îndreptat către aeroportul Mărculești pentru reparații și asamblare. Filmările arată deja că plăcuțele de înmatriculare ale camioanelor sunt într-adevăr ucrainene. În culise se aud voci de bărbați și femei.

NM a mai cerut un comentariu șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, pentru a afla când și în ce condiții au fost aduse elicoptere pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, Vasiloi a refuzat să comenteze, invocând legea Poliției de Frontieră.

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: