Majoritatea parlamentară a refuzat să examineze pe parcursul zilei de 19 martie demersul procurorului general Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității parlamentare a celor doi deputați ai Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov și Petru Jardan. Speakerul parlamentului a propus ca subiectul să fie examinat sîmbătă de către Comisia juridică, numiri și imunități. Deputații PAS și cei ai Platformei DA au criticat decizia, însă nu au fost lăsați să-și prezinte argumentele, subiectul fiind închis de către Zinaida Grecianîi.
Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a declarat în cadrul unei intervenții LIVE pe pagina sa de Facebook că, într-adevăr, legea spune că deputații vizați trebuie să fie prezenți la ședința plenară, atunci când se propune ridicarea imunității.
„În legătură cu Denis Ulanov, care era prezent, putea fi respectată procedura și puteau fi examinate acuzațiile care i se aduc chiar astăzi. Dacă există voință, legea trebuie să fie egală pentru toți și deputații să răspundă așa ca fiecare cetățean și să nu se ascundă după imunitatea parlamentară”, a explicat Plîngău și a precizat că dosarele sunt „extrem de voluminoase”.
O opinie asemănătoare a exprimat și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco. În cadrul unui briefing de presă, acesta a menționat că, în Parlamentul actual, deputații examinau astfel de solicitări din partea Procuraturii Generale în aceeași zi. Acesta a amintit că o astfel de cerere a fost amânată o singură dată – în 2019, când deputatul Petru Jardan nu era în țară.
În opinia lui Litvinenco, tergiversarea acestui proces ar putea dăuna urmăririi penale. Deputatul a menționat că, până marți, unele probe ar putea fi distruse sau deputații ar putea ajunge la un acord, ca să nu susțină demersul procurorului general.
„Nu vreau să mă refer concret la una dintre persoanele căreia i se aduc învinuiri, dar este posibil că o amânare de către parlament să ducă la ascunderea probelor. De exemplu, între timp, pot avea loc diverse negocieri, pentru a determina unii deputați să nu voteze. Există riscul ca aceste persoane să fugă din țară, riscul de coordonare a unor acțiuni, nu mai vorbesc de anumite târguri politice”, a declarat deputatul PAS.
După ce parlamentul a reluat ședința, Litvinenco a propus ca solicitarea lui Stoianoglo să fie urgentată, cel puțin în cazul lui Denis Ulanov. În replică, speakerul parlamentului Zinaida Grecianîi a amintit că legea prevede că astfel de demersuri pot fi examinate timp de 15 zile.
„Ați spus că trebuie studiate materialele. Ca jurist înțelegeți foarte bine. Ați auzit declarația domnului Ulanov. Mâine vă convocați Comisia, studiați. Avem termenul de 15 zile, este regulamentul. Hai să nu facem așa cum s-a procedat în Parlamentele anterioare, când s-a ajuns până la CEDO pe niște examinări pripite în parlament, cu scoaterea imunității. Eu nu apăr pe nimeni, nu am niciun interes”, a declarat Grecianîi și a declarat subiectul închis.
Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a insistat să-și spună punctul de vedere.
„Doamna președintă a propus o variantă foarte dinamică – Comisia să lucreze o zi de sâmbătă în regim excepțional, ca luni să avem o anumită poziție. Nu s-a tergiversat. Nu putem grăbi procese care sunt firești”, a argumentat vicepreședintele parlamentului.
Ulterior, a susținut un briefing de presă și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități Vasile Bolea. Acesta a anunțat că Comisia se va întruni pe 20 martie în două ședințe: începând cu ora 12:00, în privința lui Petru Jardan și de la ora 15:00, în privința lui Denis Ulanov.
„Toate cele trei demersuri se multiplică și vor fi distribuite deputaților Comisiei juridice. Vor avea posibilitatea să facă cunoștință pe parcursul zilei de astăzi. Dacă este necesar, Comisia va lucra până la ora 00:00 și pe parcursul zilei de mâine”, a declarat Bolea.
***
Procurorul general a solicitat ridicarea imunității în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov. Președinta parlamentului Zinaida Grecianîi a propus Comisiei juridice să examineze, sâmbătă, cererea procurorului general, iar duminică a propus convocarea Biroului permanent al parlamentului.
Potrivit Procuraturii Generale, Denis Ulanov este cercetat sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.
În cazul lui Petru Jardan, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.