acc.md

Soluțiile Apă-Canal Chișinău pentru stingerea datoriei de 68 milioane de lei

Administrația Apă-Canal Chișinău anunță că este în căutarea soluțiilor pentru achitarea datoriei la energia electrică. Despre unele soluții, susține administrația, a vorbit viceprimarul municipiului Chișinău Irina Gutnic la ședința operativă a Primăriei din 13 februarie. Astfel, întreprinderea declară că a identificat două soluții, prima se referă la eșalonarea datoriei și a doua ține de depunerea unei cereri pentru ajustarea tarifului. 

Administrația Apă-Canal Chișinău propune eșalonarea datoriei existente de circa 68 mil. lei până la sfârșitul anului 2023.

„Una din condițiile de bază este achitarea primei tranșe din datorie din moment ce va fi obținută debursarea banilor de către BERD și BEI, care a fost stopată pe parcursul anului 2022, din motiv că nu a avut loc ajustarea tarifului pentru apă și canalizare”, susțin reprezentanții Apă-Canal.

Se menționează că o altă condiție „ar fi existența premiselor pentru depunerea unei cereri extraordinare de ajustare a tarifului”. „În acest sens, marți, la ora 16:00, la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se va desfășura o ședință comună pentru a discuta scenariul”, comunică Apă-Canal Chișinău.

***

Anterior, Premier Energy declara că datoria „Apă-Canal Chișinău” constituie 68,6 milioane de lei.

Pe 26 ianuarie, Premier Energy a decis că, din cauza datoriei în creștere neachitată de întreprinderea Apă-Canal Chișinău, vor fi operate deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, fără însă să afecteze consumatorii finali. Ulterior, furnizorul a anunțat că reconectează temporar blocurile administrative.

Iar pe 2 februarie, primarul Ion Ceban îndemna chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Ceban susținea că de vină pentru situația creată este Guvernul. În aceeași zi, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru și Alex Trubca au dat asigurări că locuitorii mun. Chișinău nu vor rămâne fără apă potabilă. Aceștia l-au acuzat pe primarul capitalei Ion Ceban că ar acționa intenționat pentru a destabiliza situația.

În seara de 2 februarie, Ceban a anunțat că „Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energie electrică, iar discuțiile despre datoria întreprinderii urmează a fi reluate.

Pe 3 februarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică declara că s-a autosesizat cu privire la situația creată pe 2 februarie la Apă-Canal Chișinău. Mai mult, reprezentanții instituției au demarat în dimineața de 3 februarie un control inopinat.

Pe 6 februarie, viceprimarul rina Gutnic declara că reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au venit la sediul Apă-Canal Chișinău în control inopinat. Gutnic a menționat că cei de la Apă-Canal au fost deschiși și au asigurat tot suportul reprezentanților Agenției.

Tarifele pentru apă și canalizare au fost majorate, însă problema a rămas

Pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat majorarea tarifelor pentru apă. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici a fost aprobat prețul de 11,12 lei/m3 (cu 2,47 lei/m3 mai mult) și 13,29 lei/m3 – pentru consumatorii non-casnici.

Au crescut și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici plătesc deja 4,18 lei (cu 2,14 lei/m3 mai mult) pentru metrul cub și 11,17 cei non-casnici.

Locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

Primarul capitalei Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de noile tarife și a declarat că și cu aceste schimbări, deficitul ”Apă-Canal Chișinău” va ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SkyUp

O nouă cursă Chișinău-Frankfurt. Compania aeriană propune prețuri de la 15 euro în prima zi de lansare

Compania aeriană SkyUp Airlines anunță lansarea unei noi curse directe între Chișinău și Frankfurt, care va fi operată începând cu 13 octombrie 2025. Zborurile vor fi efectuate de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi, potrivit unui comunicat al companiei.

În ziua lansării, 10 iulie, prețul biletelor pornește de la 15 euro.

De asemenea, SkyUp a anunțat că și-a extins programul regulat de zboruri spre Salonic, Grecia, pentru sezonul de iarnă. Începând din octombrie, compania va opera zboruri pe această rută de două ori pe săptămână: marți și sâmbăta.

„Suntem bucuroși să lansăm o nouă rută care leagă Chișinăul de Frankfurt pe Main. Aceasta este foarte relevantă pentru pasagerii noștri. În același timp, am decis să continuăm zborurile spre Salonic și iarna, răspunzând unei cereri stabile”, a declarat directorul SkyUp Airlines, Dmitro Seroukhov.

SkyUp Airlines este un operator aerian internațional cu origini ucrainene, activ încă din 2018. În 2023, compania a obținut certificatul de operator aerian maltez, permițându-i să opereze zboruri regulate în spațiul aerian european. Din aprilie 2025, SkyUp își extinde programul regulat de zboruri din Moldova, România și Polonia, conectând direct mai multe orașe europene importante.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei aeriene, SkyUp Airlines operează zboruri către mai mult de 200 de aeroporturi pe mai mult de 600 de rute. Flota SkyUp este compusă din 8 aeronave Boeing 737-800 și 2 aeronave Boeing 737-700. Vârsta medie a aeronavelor este de 14 ani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: