(Sondaj) Ce cred moldovenii despre războiul din Ucraina: invazie nejustificată sau operațiune de eliberare

Peste 38% din respondenții unui sondaj au menționat că în Ucraina are loc o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă. Întrebați cine are dreptate în războiul din statul vecin, majoritatea cetățenilor au spus că Ucraina, iar mai mult de 23% au menționat că „nimeni”. Sunt datele Barometrului Opiniei Publice. 

Respondenții au fost întrebați: „Cum credeți care din următoarele versiuni descrie mai bine ce se întâmplă în Ucraina?”. „O invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă” au selectat 38,3% din respondenții sondajului, 26,5% nu știu sau nu au un răspuns.

17,1% au menționat că „Rusia apără republicile populare din Donbas și Lugansk de atacurile Ucrainei”, iar 15,1% au declarat că are loc „o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”. 2,9% din respondenți au ales „altceva”.

Respondenții au fost întrebați și „cine are dreptate în acest conflict militar”. 36,20% au spus că are dreptate Ucraina, 23,20% – nimeni, 21,90% – Rusia, 18% – nu au avut un răspuns și 0,70% – altcineva.

Datele aparțin Barometrului Opiniei Publice (BOP), noiembrie 2022, realizat de CBS-Research la comanda Institutului de Politici Publice. Volumul eșantionului sondajului: 1132 de persoane. Datele au fost colectate în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie. Marja de eroare ±3%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: