Colaj NM

Soția lui Igor Ciofu, una din victimele de pe Aeroport, se judecă cu statul: cere indemnizație de 7,2 mln lei și prejudiciu moral

Soția lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis în incinta Aeroportului Internațional Chișinău în seara zilei de 30 iunie 2023 de către un cetățean din Tadjikistan căruia i-a fost interzisă intrarea în Moldova, a dat în judecată instituția pentru care agentul lucra, scrie Ziarul de Gardă. Femeia solicită o indemnizație de deces de aproape 7,2 milioane de lei și un prejudiciu moral în valoare de 400 de mii de lei. Dosarul este examinat la Judecătoria Chișinău. 

Sursa citată a constatat că soția lui Igor Ciofu, în grija căreia au rămas trei copii, a acționat în judecată Aeroportul Internațional Chișinău, solicitând o indemnizație de peste 7 milioane de lei. Dosarul a ajuns pe masa magistratei Natalia Lupașcu de la Judecătoria Chișinău. La 1 martie 2024 a fost fixată prima ședință de judecată în acest dosar. Ședința însă nu a avut loc, în legătură cu participarea judecătoarei la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Solicitați de sursa citată, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au declarat că în cererea de chemare în judecată depusă de soția inspectorului de securitate omorât la 30 iunie 2023 aceasta a solicitat din partea Aeroportului o indemnizație unică de deces în valoare de peste 7,2 milioane de lei, precum și prejudiciu moral în valoare de 400 de mii de lei. Întrebați dacă vor satisface solicitarea și vor achita prejudiciul solicitat, reprezentanții Aeroportului au comunicat că instituția „se va conforma actului judecătoresc care va fi emis pe acest dosar”.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie 2023, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În timpul operațiunii de capturare, atacatorul a fost rănit și a fost transportat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, unde s-a aflat în stare extrem de gravă. Identitatea atacatorului a fost confirmată de Procuratura Generală din Tadjikistan. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.

În urma atacului de la Aeroportul Chișinău, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Câteva zile mai târziu, atacatorul a murit pe patul de spital.

În iulie 2023, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile celor două persoane care au fost omorâte în atacul de la Aeroport.

Procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate. Ulterior, procuratura a anunțat că Rosian Vasiloi – la acel moment șef al Poliției de Frontieră – are statut de bănuit în dosar, fiind cercetat pentru „neglijență în serviciu”.

Mai târziu, Vasiloi a fost sancționat cu „mustrare aspră”, în timp ce mai multe voci cereau demisia sa. Pe 22 septembrie 2023 s-a aflat că Vasiloi a contestat în instanța de judecată sancțiunea și a plecat în concediu neplătit pentru o perioadă de 30 de zile. Pe 8 noiembrie 2023, Rosian Vasiloi a demisionat din fruntea Poliției de Frontieră.

În martie 2024, Rosian Vasiloi a fost pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Vasiloi este învinuit de neglijență în serviciu. Învinuirea i-a fost înaintată pe 6 martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Aliona Chistol: „Este păcat să nu ne folosim de energia electrică ce vine degeaba” / VIDEO

Dacă este ploaie și soare, avem pâine pe masă, zice o vorbă din bătrâni. Și dacă soarele era important în special pentru plugari la etapa de creștere a grâului din câmpii, astăzi și unii brutari beneficiază de razele sale, pe care le transformă în energie pentru cuptoare. SRL “Al-Irina” din Soroca este una dintre aceste brutării, care-și modernizează sursa de electricitate pentru a menține prețurile la nivelul de până la scumpirea energiei electrice.
Detalii aflați în materialul realizat de partenerii noștri Observatorul de Nord.

Brutăria coace pe zi vreo 2000 de pâini și chifle, unele ajung la magazine, altele la instituțiile educaționale. Pentru a supraviețui în contextul crizei energetice, Aliona Chistol, administratoarea brutăriei, a decis să instaleze baterii solare. Dar fiindcă investiția era mai mare decât își pot permite, au aplicat la programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a acoperi jumătate din suma necesară.

Desigur că schimbarea nu a fost fără provocări, iar retehnologizarea nu este una ușoară cum ar părea la prima vedere, dar efortul a meritat. Aliona Chistol ne spune că dacă nu apelau la energia verde, ar fi fost necesară majorarea prețului la pâine, care este un produs necesar pentru toți, iar scumpirea ar fi bătut la buzunarul celor care știu valoarea și rostul fiecărui leu.

Fiecare criză este ca un băț cu două capete, fie dai mâinile în jos și cedezi, sau o folosești ca o oportunitate de dezvoltare. Familia Chistol, care gestionează brutăria, au riscat și au ales a doua cale. Și nu regretă. Cu toate că trecerea la energia verde este un efort costisitor, și uneori mai amar, roadele sale sunt dulci, iar atunci când facturile la energia electrică vin , nu mai sunt o sperietoare pentru agenții economici care au ales această cale.

Apropo, cei care vor să beneficieze de susținerea ODA, o pot face accesând site-ul oficial al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului – oda.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: