Soția lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis în incinta Aeroportului Internațional Chișinău în seara zilei de 30 iunie 2023 de către un cetățean din Tadjikistan căruia i-a fost interzisă intrarea în Moldova, a dat în judecată instituția pentru care agentul lucra, scrie Ziarul de Gardă. Femeia solicită o indemnizație de deces de aproape 7,2 milioane de lei și un prejudiciu moral în valoare de 400 de mii de lei. Dosarul este examinat la Judecătoria Chișinău.
Sursa citată a constatat că soția lui Igor Ciofu, în grija căreia au rămas trei copii, a acționat în judecată Aeroportul Internațional Chișinău, solicitând o indemnizație de peste 7 milioane de lei. Dosarul a ajuns pe masa magistratei Natalia Lupașcu de la Judecătoria Chișinău. La 1 martie 2024 a fost fixată prima ședință de judecată în acest dosar. Ședința însă nu a avut loc, în legătură cu participarea judecătoarei la Adunarea Generală a Judecătorilor.
Solicitați de sursa citată, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au declarat că în cererea de chemare în judecată depusă de soția inspectorului de securitate omorât la 30 iunie 2023 aceasta a solicitat din partea Aeroportului o indemnizație unică de deces în valoare de peste 7,2 milioane de lei, precum și prejudiciu moral în valoare de 400 de mii de lei. Întrebați dacă vor satisface solicitarea și vor achita prejudiciul solicitat, reprezentanții Aeroportului au comunicat că instituția „se va conforma actului judecătoresc care va fi emis pe acest dosar”.
***
Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie 2023, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În timpul operațiunii de capturare, atacatorul a fost rănit și a fost transportat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, unde s-a aflat în stare extrem de gravă. Identitatea atacatorului a fost confirmată de Procuratura Generală din Tadjikistan. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.
În urma atacului de la Aeroportul Chișinău, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.
Câteva zile mai târziu, atacatorul a murit pe patul de spital.
În iulie 2023, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile celor două persoane care au fost omorâte în atacul de la Aeroport.
Procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate. Ulterior, procuratura a anunțat că Rosian Vasiloi – la acel moment șef al Poliției de Frontieră – are statut de bănuit în dosar, fiind cercetat pentru „neglijență în serviciu”.
Mai târziu, Vasiloi a fost sancționat cu „mustrare aspră”, în timp ce mai multe voci cereau demisia sa. Pe 22 septembrie 2023 s-a aflat că Vasiloi a contestat în instanța de judecată sancțiunea și a plecat în concediu neplătit pentru o perioadă de 30 de zile. Pe 8 noiembrie 2023, Rosian Vasiloi a demisionat din fruntea Poliției de Frontieră.
În martie 2024, Rosian Vasiloi a fost pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Vasiloi este învinuit de neglijență în serviciu. Învinuirea i-a fost înaintată pe 6 martie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!