Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul privind atacul armat de la Aeroport, soldat cu două victime. Acuzațiile care i se aduc
Full Article 2 minutes read

Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul privind atacul armat de la Aeroport, soldat cu două victime. Acuzațiile care i se aduc

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău din vara anului trecut, soldat cu moartea a două persoane. Vasiloi este învinuit de neglijență în serviciu, anunță Ziarul de Gardă. Potrivit sursei citate, învinuirea a fost  înaintată pe 6 martie.

Procuratura Generală (PG) a precizat pentru ZdG că avocatul lui Vasiloi a depus cerere de ridicare e excepției de neconstituționalitate a unei prevederi legale, fapt care împiedică, momentan, adoptarea unei decizii privind finalizarea urmăririi penale. Contactat de ZdG, Rosian Vasiloi a refuzat să comenteze.

Reprezentanții Procuraturii mai spun, potrivit sursei citate, că în cadrul urmăririi penale pornite după atacul de la Aeroport au fost audiați martori și au fost ridicate documente ce au importanță pentru cauza penală.

***

Amintim că tragedia de la Aeroportul Internațional Chișinău s-a produs pe 30 iunie 2023. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți, iar atacatorul – un bărbat din Tadjikistan care a deschis focul după ce i s-a refuzat intrarea în țară, a fost grav rănit. El  s-a stins pe patul de spital câteva zile mai târziu. Atunci procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate. Ulterior, procuratura a anunțat că Vasiloi are statut de bănuit în dosar, fiind cercetat pentru „neglijență în serviciu”.

În urma incidentului tragic, Rosian Vasiloi a fost sancționat cu „mustrare aspră”, în timp ce mai multe voci cereau demisia sa. Ministrul de Interne Adrian Efros a declarat că în urma anchetei de serviciu au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai Poliției de Frontieră. Pe 22 septembrie 2023 s-a aflat că Vasiloi a contestat în instanța de judecată sancțiunea și a plecat în concediu neplătit pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe 8 noiembrie 2023, Rosian Vasiloi a demisioanat din fruntea Poliției de Frontieră. El a menționat că a fost o perioadă foarte dificilă, ba chiar „cea mai dificilă” din istoria țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: