Spînu acuză procurorii că ar face jocul lui Șor, la Aeroport: „Au deschis proces penal neclar pentru ce”. Reacția PA
Full Article 5 minutes read

Spînu acuză procurorii că ar face jocul lui Șor, la Aeroport: „Au deschis proces penal neclar pentru ce”. Reacția PA

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că vinovat de licitațiile eșuate de la Aeroportul Internațional Chișinău s-ar face „gruparea criminal-organizată Șor”. Oficialul este de părere că prima licitație a eșuat din cauza unui sabotaj, pus la cale de oligarhul fugar Ilan Șor, iar cea de-a doua – inclusiv din cauza „minciunilor publice” și a „presiunilor” puse în contextul procesului penal inițiat recent de Procuratura Anticorupție (PA). Ministrul a calificat autosesizarea unui „procuror care s-a ocupat în trecut de dosare dubioase” drept „stranie”. Într-un răspuns pentru NM, PA a declarat că „își rezervă dreptul să nu comenteze declarațiile politice”.

Ministrul Andrei Spînu a participat pe 18 aprilie la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8. Oficialul a acuzat „gruparea-criminală Șor” că ar sta în spatele licitațiilor eșuate de la Aeroportul Internațional Chișinău. În primul caz, spune Spînu, ar fi fost vorba de un „sabotaj”, pus la care „cu rea-voință”, prin care au fost omiși anumiți pași importanți în procesul de desfășurare a licitației publice. În cazul celei de-a doua licitații eșuate, spune Spînu, Comisia a acționat „cu bună credință, a respectat toate procedurile”, însă dosarul depus de singura companie care a participat la licitația publică „nu a întrunit toate condițiile” stabilite în caietul de sarcini.

„Pe parte noastră s-a făcut totul ca să iasă cum trebuie”, a declarat Andrei Spînu.

Întrebat cum a intervenit Șor în cea de-a doua licitație eșuată, Spînu a explicat: „Prin crearea a tot felul de presiuni, inclusiv publice, și falsuri. Să vă întreb altfel: să ne imaginăm că sunt mai multe companii serioase care vor să participe. În momentul în care văd atâta fals, minciună, oamenii încep să-și pună întrebări”.

Oficialul s-a referit, inclusiv, la procesul penal inițiat recent de procurori cu privire la licitațiile de la Aeroport.

„Pentru mine sunt niște elemente un pic stranii care s-au întâmplat din partea organelor de drept, care au deschis un dosar penal neclar pentru ce, în baza unei postări a unui pseudo-blogger. Această licitație se petrece din luna februarie, aveau tot timpul să ceară documentele, au decis să facă o presiune publică prin acest dosar, aproape în ultima zi a licitației. Dacă aștepți atâta timp și te auto-sesizezi la un pseudo-nu știu cum să-i zic. Un procuror, care s-a ocupat în trecut de niște dosare foarte dubioase legate de Plahotniuc, Dodon și așa mai departe. Cumva arată anumite elemente că acest grup-criminal încearcă prin toate metodele să oprească acest proces, pentru ca să mențină controlul asupra acelor spații. Repet, dacă noi încălcăm măcar ceva din acest proces, se merge în judecată. Noi riscăm să facem jocurile acestui grup criminal organizat. Decizia a fost nu, ne oprim, nu s-au întrunit condițiile, mai anunțăm o dată ca să ne asigurăm că toate cerințele legale sunt respectate”, a mai declarat Andrei Spînu.

Solicitați de NM pentru un comentariu, reprezentanții PA au declarat că instituția „își rezervă dreptul să nu comenteze declarațiile politice”.

„Totodată, vă informăm că, la această etapă urmează a fi stabilit dacă există/or nu există o bănuială rezonabilă pentru începerea urmăririi penale, decizie despre care vom informa suplimentar”, a mai precizat PA în răspunsul pentru NM.

Licitațiile eșuate, de la Aeroport

În ianuarie 2024, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a inițiat, în comun cu Aeroportul Internațional Chișinău, procesul de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free. Reprezentanții Agenției spuneau atunci că în incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional. Licitația a fost declarată eșuată, de autorități, după ce doar două companii – LeBridge și Lagardere – s-au înscris. „Nu a fost asigurată o concurență suficientă” – a declarat APP la acea vreme.

Pe 20 februarie, șeful APP anunța despre relansarea licitației la Aeroport. Detalii AICI. O lună mai târziu, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău declarau că licitația a fost prelungită, după ce doar o companie a depus dosarul pentru participare. Detalii AICI.

De menționat că, anterior, în spațiul public au apărut zvonuri despre faptul că, caietul de sarcini pentru licitație ar fi fost făcut după profilul Lagardere, lucru negat de vicepreședintele companiei Baptiste Duguit. Detalii AICI.

Pe 17 aprilie, reprezentanții Aeroportului au anunțat că licitația privind închirierea spațiilor comerciale a fost sistată din nou, după ce compania Lagardere Travel Retail, singura care a depus dosarul, nu ar fi prezentat „toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală”. Autoritățile au anunțat că licitația va fi relansată „în scurt timp”. Detalii – AICI.

Procesul penal pornit de procurorii anticorupție

Procuratura Anticorupție a declarat pentru NM că s-a autosesizat, pe 25 ianuarie, referitor la „unele informații care au apărut în spațiul public” cu privire la licitația de la Aeroport. Instituția a precizat pe 11 aprilie că a realizat „unele investigații”, iar în rezultat, la data de 3 aprilie a fost intentat un proces penal „în care sunt investigate mai multe fapte, inclusiv prin prisma abuzului de serviciu, infracțiune prevăzută de art. 327 din Codul penal”.

Ziarul de Gardă scria în aceeași zi, cu referire la surse, că PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate a documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: