Spînu, după anunțul Gazprom că ar putea rezilia contractul: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor”
Full Article 3 minutes read

Spînu, după anunțul Gazprom că ar putea rezilia contractul: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a venit cu o reacție după ce Gazprom a anunțat pe 4 octombrie că își rezervă dreptul să suspende în totalitate furnizarea gazului către Moldova, dacă până pe 20 octombrie 2022 nu vor fi îndeplinite toate condițiile asumate în contract. Oficialul a spus că de fapt, concernul rus încalcă contractul semnat și livrează țării noastre doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure.

„Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom”, a menționat ministrul.

Totodată, el a spus că nu există nici un blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale. Iar, cu referire la datoria istorică pretinsă de Gazprom de la Moldovagaz, în mărime de circa $800 mln, Spînu a spus că aceasta poate fi evaluată doar de un audit independent.

„Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, consideră Andrei Spînu.

La avertismentul Gazpromului a venit cu o reacție și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. El a declarat că „în pofida lipsei auditului pentru datoria pretinsă Moldovagaz este pregătită ca, în primul apropiat, să desfășoare negocieri cu principalii acționari ai întreprinderii și să înainteze propuneri concrete pentru reglementarea disensiunilor”.

În luna septembrie curent, șefa statului Maia Sandu a precizat că primele concluzii ale auditului datoriei istorice ar putea fi gata până la finalul anului curent, deși Gazprom insista ca rezultatul să fie prezentat până pe 1 octombrie, iar Chișinăul a solicitat amânarea termenului până la sfârșitul lui mai.

Maia Sandu a explicat că achitarea datoriei de $800 mln pretinse de Gazprom se va face tot de către consumatori. Dacă datoria va fi recunoscută, atunci Moldovagaz va solicita distribuirea acesteia în facturi.

Amintim că, pe 11 august 2022, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022.

Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: