Procuratura Generală intenționează să propună modificarea legislației pentru ca să fie trași la răspundere nu doar organizatorii și beneficiarii vizați în dosarul „furtul miliardului”, dar și persoanele care au votat hotărârile de Guvern care au permis devalizarea sistemului național bancar. Declarația a fost făcută, pe 19 august, de procurorul general Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă.
Stoianoglo a precizat că investigațiile continuă pe mai multe episoade produse în intervalul anilor 2010 – 2015 care, la fel, fac obiectul dosarului ”furtul miliardului”.
„Vom avansa până la etapa la care vor fi responsabilizați nu doar organizatorii și beneficiarii, dar și cei care au votat hotărârile de Guvern care au permis devalizarea sistemului național bancar”, a menționat procurorul șef.
Întrebat la cine anume se referă, Stoianoglo a răspuns: „Pînă acum, am vorbit despre organizatorii „furtului miliardului”, despre beneficiari, dar organele de urmărire penală nu au analizat acțiunile și deciziile adoptate de Guvern. Noi avem o problemă legată de tragerea la răspundere penală a oamenilor care au fost în componența unor organe colegiale. În cel mai apropiat timp, vom veni cu niște propuneri de modificare a legislației, inclusiv cu privire la tragerea la răspundere a oamenilor din organele colegiale”.
Procurorul general a refuzat să ofere nume și a menționat că este vorba despre „toți membrii Guvernului care au participat la luarea deciziilor, în perioada respectivă: 2014-2015”.
Șeful Procuraturii Generale a remarcat că, într-un an și jumătate, procurorii au finalizat și expediat în judecată zeci de dosare în privința foștilor conducători ai Băncii Naționale a Moldovei, ai altor bănci, implicați în această schemă, administratori ai procesului de insolvabilitate, angajați ai Holdingului „Șor” și alte persoane implicate în furtul miliardului, pe bunurile cărora au fost instituite sechestre de circa 3,1 miliarde de lei.
***
Pe 18 august, speakerul parlamentului Igor Grosu a declarat că Alexandr Stoianoglo este așteptat vineri, 20 august, în plenul Parlamentului, pentru a prezenta un raport de activitate pe dosarul „frauda bancară”. Grosu, care a precizat că „speră foarte mult” că Stoianoglo se va prezenta la ședință, deși nu este obligat de lege.
Procurorul general a anunțat că nu va participa la ședință și va expedia nota informativă a raportului.