Getty Images

Studiu: Temperatura apelor oceanului planetar a ajuns, în 2019, la cea mai înaltă valoare din istorie

Temperatura apelor oceanului planetar a atins, în 2019, cea mai ridicată valoare din istoria înregistrărilor meteorologice, iar ritmul încălzirii acestora se accelerează, potrivit unui nou studiu publicat marţi, 13 ianuarie, informează New York Times.

Anul trecut, temperatura apelor oceanelor a fost cu circa 0,075 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2010, conform unui studiu publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences.

Cercetătorii au calculat că, pentru a atinge această temperatură, oceanele ar fi înmagazinat 228 de sextilioane de jouli, de circa 3,6 miliarde de ori cantitatea de căldură degajată de bombardamentele atomice de la Hiroshima.

„Dacă analizăm temperaturile oceanului, 2019 a fost cel mai fierbinte, 2018 al doilea în listă, 2017 – al treilea, 2015 – al patrulea și 2016 – al cincilea”, a precizat Kevin E. Trenberth, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au comparat totodată datele din perioada 1987-2019 cu intervalul 1955-1986. Concluzia a fost că, în ultimele şase decenii, perioada de încălzire recentă a fost cu circa 450 de procente mai ridicată decât episoadele anterioare de încălzire, ceea ce sugerează o creştere majoră a ritmul încălzirii globale.

Potrivit cercetătorilor, oamenii pot lua măsuri pentru a inversa efectul asupra climei, dar timpul de răspuns al apelor oceanice va fi mai îndelungat decât cel al mediilor terestre şi atmosferice. Începând cu 1970, peste 90% din creşterea temperaturilor în urma încălzirii globale a fost înmagazinată de oceane, în timp ce mai puţin de 4% a afectat scoarţa terestră şi atmosfera.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: