„Sub egida rezilienței”. Geoană anunță că NATO va intensifica sprijinul pentru Moldova și Ucraina
Full Article 3 minutes read

„Sub egida rezilienței”. Geoană anunță că NATO va intensifica sprijinul pentru Moldova și Ucraina

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu vede un risc de atac militar iminent din partea Rusiei la adresa Moldovei, din motiv că prima nu ar avea resurse suficiente. Cu toate acestea, Organizația observă „un arsenal al războiului hibrid”. Precizările au fost făcute de secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană. Cel din urmă a adăugat că Moldova „nu este un stat care să aibă dorința de a adera la NATO cum este exemplul Ucrainei sau al Georgiei”, însă Organizația va intensifica sprijinul pentru țara noastră și statul ucrainean. 

Geoană a fost întrebat la TVR Info dacă își menține în continuare declarațiile făcute săptămânile trecute că Republica Moldova „nu trebuie să se teamă”.

„Am spus și repet, nu vedem un risc de atac militar iminent la adresa Republicii Moldova din partea Federației Ruse. Din motiv foarte simplu, nu au resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu folosește un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva Republicii Moldova”, a comunicat Geoană.

El a adăugat că „încercarea de a răsturna un regim democratic ales este o operațiune activă, mobilizarea de forțe politice din Republica Moldova, comunicare, dezinformare, minciuni sunt folosite pe scară largă în Republica Moldova”.

„E adevărat că Republica Moldova nu este un stat care să aibă dorința de a adera la NATO cum este cazul de exemplu al Ucrainei sau al Georgiei. Aceasta pentru că au o constituție de neutralitate pe care o respectăm. Dar cum spunea și președinta Maia Sandu „a fi neutru nu înseamnă să fii slab din punct de vedere militar”. De aceea, sub egida rezilienței, intensificăm sprijinul nostru pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, această țară atât de apropiată de România și de noi toți – acest parteneriat este foarte important”, a conchis oficialul.

Pe 20 ianuarie, secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană a declarat că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers.

Tot pe 20 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că „acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”. „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Maia Sandu, pentru Politico.

Ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la cele menționate de Maia Sandu. Acesta a clasat declarația șefei statului drept una periculoasă. Cetăţenii noştri vor să menţină neutralitatea şi pacea, după cum arată rezultatele numeroaselor sondaje de opinie publică, şi nu vor fi niciodată de acord să devină carne de tun pentru NATO în lupta împotriva Rusiei”, a reacționat Dodon

Ulterior, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a spus că discuțiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianță militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetățenii. Nosatîi a declarat că Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: