„Suntem îngrijorați de situația din Georgia și Moldova”. Kremlinul acuză Occidentul de „crearea unor focare de tensiune”
Full Article 3 minutes read

„Suntem îngrijorați de situația din Georgia și Moldova”. Kremlinul acuză Occidentul de „crearea unor focare de tensiune”

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei Alexandr Grușko a spus că țările occidentale încearcă să creeze „focare de tensiune” între Republica Moldova și Federația Rusă. „Pornesc de la premisa că numai ele au dreptul de a dicta ce să facă”, a menționat oficialul rus, numit abordarea „neocolonială”. 

„Suntem îngrijorați de totul, suntem îngrijorați și de situația din Georgia și de situația din Moldova pentru că acestea sunt țări care se află departe de America, care încearcă să le dicteze ce să facă sau să nu facă. Aceștia sunt vecinii noștri și vedem că SUA cu sateliții săi duc spre a crea tot mai multe focare de tensiune de-a lungul granițelor noastre și încearcă să organizeze un fel de competiție geopolitică în aceste zone, care sunt cheie, chiar și din motive geografice, pentru interesele securității Federației Ruse”, a menționat Grușko, relatează TASS.

Totodată, el a spus că evenimentele din Georgia și Moldova demonstrează „atitudinea neocolonială” a statelor occidentale.

„Ele [țările occidentale] pornesc de la premisa că numai ele au dreptul de a dicta ce să facă. Absolut, subliniez încă o dată, abordare neocolonială”, a conchis oficialul rus. 

***

Amintim că anterior, președintele rus Vladimir Putin a spus că Occidentul s-ar face vinovat pentru războiul din Ucraina. „Pentru a-și păstra hegemonia, (țările din Vest) au nevoie de conflicte. De aceea au pregătit pentru poporul Ucrainei soarta unei cărni de tun, implementând proiectul „anti-Rusia”, închizând ochii la răspândirea ideologiei neonaziste, la uciderile în masă a locuitorilor Donbass-ului, au furnizat și continuă să furnizeze armament pentru regimul de la Kiev, inclusiv din cel greu”, a spus Putin, în august 2022.

Recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Rusia a respins categoric informațiile făcute publice de către președinta Republicii Moldova: „Astfel de declarații sunt absolut nejustificate și lipsite de dovezi. Sunt construite în stilul manevrelor clasice, pe care le utilizează deseori SUA, alte țări Occidentale și Ucraina. Mai întâi să acuzi, făcând trimitere la presupuse informații secrete, care nu pot fi verificate, iar apoi să le folosești pentru a justifica propriile acțiuni ilegale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: