Superlativii MAIB contribuie la îndeplinirea a #700minuni

Mărinimoși, entuziaști, promotori ai modului activ și sănătos de viață, 6 angajați din cadrul comunității MAIB Activ la Superlativ au acceptat provocarea lansată de organizația ”Copil, Comunitate, Familie” și ambasadorul CCF, Iulian Bercu, iar în perioada 7 – 27 decembrie vor alerga pentru ca #700minuni să se întâmple.

700 de copii din Republica Moldova au nevoie de sprijinul nostru, al fiecăruia. Situația pandemică a afectat în primul rând categoriile mai vulnerabile, iar astăzi 700 de copii riscă să părăsească familiile în care s-au născut și să fie instituționalizați în casele de copii. E în puterile noastre să-i ajutăm, să contribuim ca cele #700minuni să se întâmple în casele micuților.

Sensibilizați de această situație, Superlativii MAIB au creat două echipe: MAIB Activ la Superlativ (formată din Mihai Iordăchescu, Constanța Bontea și Dumitru Niculăiță) și Mușchetarii Superlați (formată din Ivan Buga, Eduard Oprea și Gheorghe Suman), urmând ca până pe 27 decembrie să alerge cumulativ cu echipa câte 700 de kilometri, sprijinind îndemnul de a face donații pentru un viitor mai bun al acestor copii, alături de familie.

”Ne-a bucurat și sensibilizat inițiativa Superlativilor MAIB și am decis să susținem acest maraton al faptelor bune, organizat de CCF Moldova, convinși că exemplele frumoase, implicarea voluntară a angajaților pentru sprijinirea cauzelor sociale și comunitare trebuie și merită susținute. Pentru fiecare echipă MAIB înscrisă în competiție și care va realiza obiectivul propus vom dona câte 10 000 lei, astfel unindu-ne eforturile pentru ca în ajun de An Nou să se întâmple cele #700 minuni. Le doresc mult succes angajaților MAIB și le mulțumesc încă o dată pentru dedicația lor pentru faptele MAIBune”, a declarat Serghei Cebotari, Președintele Moldova Agroindbank.

”În ultimii ani, numărul prietenilor și partenerilor noștri crește și unul dintre cei mai devotați este MAIB – o bancă pentru oameni și comunitate, ce promovează respectul și prețuirea pentru familie și viitorul acestei țări – copiii. Le mulțumim celor două echipe temerare și puternice, care vor alerga pentru un Crăciun frumos și cald în casele unde Moș Crăciun nu se oprește în fiecare an. O echipă de vis, o echipă ce face minuni. Pentru că fiecare copil merită dragoste și căldură. Cu grijă pentru copii”, a subliniat Liliana Rotaru, Președinte CCF Moldova.

Evoluția și performanțele echipelor în cadrul provocării #700minuni pot fi urmărite conform hashtagurilor #MușchetariiSuperlați și #MAIB_Activ_la_Superlativ.

Să ne unim eforturile sprijinind împreună faptele bune, donând aici  pentru ca cei 700 de copii să trăiască magia copilăriei acasă, alături de familii și de cei dragi! Puterea stă în noi!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Rujeolă, meningită și toxiinfecții alimentare: bilanț îngrijorător săptămâna trecută în Chișinău

Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate șase cazuri suspecte de rujeolă, dintre care cinci au fost deja confirmate. A fost raportat și un caz suspect de meningită meningococică. Totodată, s-a constatat o creștere a cazurilor de toxiinfecții alimentare, pe fondul temperaturilor ridicate. Informațiile au fost prezentate pe 7 iulie de șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

„În partea de rujeolă, din păcate încă suntem într-o perioadă în care se raportează cazuri de îmbolnăviri. În săptămâna de raportare s-au atestat 6 cazuri suspecte, dintre care la 5 deja am primit informații că au fost confirmate. Un caz încă urmează să fie confirmat prin analize de laborator”, a comunicat șeful-adjunct al Direcției.

Bolocan a adăugat că „un lucru destul de îngrijorător este că a fost raportat și un caz suspect la meningită meningococică”. „Cazul este sub supraveghere pentru a efectua în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii”, a menționat el.

Șeful-adjunct al Direcției a mai spus că, „în ceea ce privește situația altor patologii, în special în perioada respectivă, se atestă o creștere naturală la boli diareice acute”. „Pe această cale atenționăm populația să fie atentă, deoarece temperaturile ridicate duc la o alterare mai rapidă a alimentelor și tocmai din această cauză trebuie să consume alimente păstrate în mod corespunzător”, a declarat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.

***

Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății menționau că rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul. Potrivit Ministerului, copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

În contextul bolii meningococice, reprezentanții Ministerului Sănătății declarau anterior că aceasta este o infecție bacteriană gravă provocată de bacteria Neisseria meningitidis. Acest tip de bacterie poate cauza boli grave, de exemplu meningită (inflamarea membranelor care învelesc creierul și măduva spinării) și infecție sangvină (septicemie). Majoritatea persoanelor cu meningită își revin complet, însă în unele cazuri meningita poate provoca efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului, pierderea vederii, convulsii, probleme de memorie, probleme de echilibru și coordonare. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri. Infecția meningococică se transmite aerian prin picături și, uneori, prin obiecte recent contaminate. Transmiterea este favorizată de condiţiile de aglomerare sau de contactul îndelungat cu sursa bolii. În contextul bolii, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau în februarie 2025 despre inițierea procedurii de achiziționare a unui lot de vaccin contra infecției meningococice.

Un offshore, apropiat în trecut de Plahotniuc, încearcă să preia cel mai mare producător de țigări din Moldova? Investigație Rise

Un offshore din Cipru, asociat în trecut cu afacerile oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, încearcă să preia controlul asupra fabricii Tutun-CTC, cel mai mare producător de țigări din Republica Moldova, potrivit unei investigații RISE Moldova.

Compania Investway Holding LTD a dat în judecată actualul proprietar al fabricii, omul de afaceri Franck Arif, solicitând recunoașterea unui contract de împrumut de 7 milioane de euro și gajarea a 75% din capitalul social al firmei Le Bridge-CTC SRL, care deține pachetul majoritar la Tutun-CTC.

Litigiul, catalogat ca fiind de „complexitate ridicată”, a fost amânat deoarece părțile negociază o tranzacție de împăcare, potrivit Lorinei Ciubotaru, judecătoarea care examinează cazul.

Potrivit RISE Moldova, Investway Holding LTD a fost fondată în Cipru de ucraineanul Viktor Iakovlev, un om de afaceri activ în Moldova, cu legături în domeniul transporturilor, agriculturii și comerțului cu tutun. În trecut, Investway era controlată de firma Graysino Trading Co LTD, implicată în tranzacții imobiliare legate de Plahotniuc, inclusiv la achiziția unor vile în România, Franța și Moldova.

În 2019, Franck Arif a luat un împrumut de la Investway, garantând cu 75% din Le Bridge-CTC. El a explicat pentru RISE Moldova ce stă în spatele litigiului. „În 2019, noi am avut o investiţie foarte mare într-o fabrică de îngheţată în Irak şi am avut nevoie de fonduri pentru ea. Ei (Investway Holding LTD – n.r.) au propus bani la o dobândă foarte mică. Şi ei au cerut o garanţie, că voi întoarce banii. Aşa că noi am făcut un contract (care prevede) că, dacă eu nu întorc banii, să dau un fel de gaj, 75% din Tutun-CTC”, susține proprietarul Le Bridge şi Tutun-CTC. 

Totodată, Arif menționează că banii au fost primiţi legal, contractul de împrumut fiind notificat Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Însă BNM nu confirmă existenţa unui credit acordat de Investway Holding firmelor lui Franck Arif.

***

Amintim că, în luna ianuarie 2019, 90,81% din acțiunile S.A. „Tutun-CTC” au fost privatizate de Î.C.S. „LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” S.R.L. Agenția Proprietății Publice anunța atunci că întreprinderea de stat a fost vândută cu de 167 761 000 de lei.

Captură foto/MAN

MAN, la CEC: acuză PAS că și-a desemnat candidații la parlamentare „prematur” și cere sancțiuni

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul capitalei Ion Ceban, care face parte din Blocul „Alternativa” – a depus, pe 7 iulie, o contestație la Comisia Electorală Centrală împotriva Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).  MAN acuză partidul de guvernare de desemnarea „prematură” și „promovarea contra cost” a candidaților la alegerile parlamentare din toamnă.

„Chiar dacă, potrivit legislației electorale, perioada oficială de desemnare a candidaților pentru funcția de deputat începe abia pe 20 iulie, Partidul PAS a întreprins deja mai multe acțiuni în acest sens încă din 15 iunie. Au fost prezentate persoane care urmează să fie incluse în lista electorală, fiind promovate ca și candidați în Parlamentul Republicii Moldova sau ca persoane ce vor figura pe lista PAS la alegerile parlamentare. Mai mult decât atât, anunțurile cu aceste persoane – prezentate explicit ca viitori candidați PAS – au fost publicate și finanțate sub formă de publicitate politică pe rețelele de socializare”, susține MAN.

Blocul „Alternativa” cere Comisiei Electorale Centrale, în acest context, să constate că PAS a încălcat legea prin acțiunile sale. Totodată, formațiunea politică solicită ca PAS și membrii săi să fie obligați să elimine toate postările legate de desemnarea candidaților de pe rețelele sociale și site-ul partidului.

Contactat pentru o reacție, PAS nu a răspuns, deocamdată, acuzațiilor MAN.

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Primii candidați au fost anunțați pe 16 iunie: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, antreprenoarea Maria Acbaș din autonomia găgăuză și fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

O săptămână mai târziu, liderul PAS Igor Grosu a anunțat că alte trei persoane se alăture partidului la parlamentare: Ludmila Adamciuc, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, și antreprenorul Iurie Cojocaru, care este și președintele comunității moldovenilor din Marea Britanie.

Pe 3 iulie, fostul ministru al Afacerilor Externe Nicu Popescu a anunțat, într-o postare publică, că va candida pe listele PAS. Mesajul său a fost preluat de mai mulți membri ai partidului, însă formațiunea nu a confirmat oficial, până acum, candidatura acestuia.

Ultimii candidați au fost anunțați pe 7 iulie, tot de Igor Grosu. Este vorba despre luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Emil Ceban. „Vă mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Ați luat o decizie curajoasă”, a transmis liderul PAS în cadrul conferinței de presă.

Amintim că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală va începe pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Imagine simbol

Vehiculele cu masă mai mare de 12 tone, interzise pe drumurile naționale. În ce perioadă și de ce

Autoritățile impun restricții temporare de circulație pentru mijloacele de transport de mare tonaj, pe drumurile naționale. Interdicția este valabilă în perioada  6–8 iulie, între orele 10:00 și 20:00. Măsura a fost impusă după ce meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Măsura vizează vehiculele cu masa totală mai mare de 12 tone. Potrivit MIDR, interdicția a fost introdusă pentru a preveni deteriorarea carosabilului în condiții de temperaturi extreme.

Sunt exceptate de la aceste restricții transporturile de persoane, produse perisabile, echipamente medicale, animale vii, distribuirea carburanților și intervențiile de urgență, precum și alte situații prevăzute în Ordinul din 6 iunie 2025 privind limitarea provizorie a circulației transportului de mare tonaj.

Respectarea acestor măsuri va fi monitorizată de Agenția Națională Transport Auto și Inspectoratul General al Poliției, care vor aplica sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor.

În paralel, Administrația Națională a Drumurilor va patrula permanent rețeaua națională, va semnaliza corespunzător sectoarele afectate și va interveni prompt cu lucrări de reparație acolo unde este necesar.

Cum va fi vremea în această săptămână, vezi AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: