ghana.tradeford.com

Sute de kilograme de carne, prelevate drept „probe” de laborator. Un veterinar din Bălți a ajuns la CNA

Un medic veterinar din cadrul serviciului diagnostic de laborator al Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor din Bălți este cercetat penal de ofițerii CNA și procurori, într-un dosar de abuz de serviciu. Funcționarul este bănuit că ar fi pus la cale o schemă, prin care și-ar fi însușit abuziv sute de kilograme de carne sub pretextul că erau prelevate ca probe de laborator la eliberarea autorizațiilor sanitar-veterinare, fapt ce ar fi cauzat prejudicii considerabile agenților economici.

Potrivit materialelor cauzei, schema funcționa în felul următor: agenții economici din municipiul Bălți aduceau la laborator carnea, care urma să fie vândută în piețele din oraș, pentru a fi testată și a li se elibera autorizații sanitar-veterinare. Medicul veterinar ar fi prelevat ca probe cantități de carne mai mari decât prevede norma sanitară legală, iar carnea în surplus și-ar fi însușit-o abuziv și contrar obligațiilor sale de serviciu. Aceasta era ulterior comercializată unor persoane de încredere din anturajul său. Astfel, s-a stabilit că în perioada ianuarie 2021 – februarie 2022, funcționarul ar fi colectat zeci de kilograme de carne zilnic, cauzând daune în proporții considerabile agenților economici.

Pentru a documenta cazul sub toate aspectele și a consolida probatoriul, în această dimineață, ofițerii CNA și procurorii anticorupție, au efectuat acțiuni de urmărire penală în biroul de serviciu, automobilul și la domiciliul suspectului. În cadrul percheziționării domiciliului medicului veterinar, au fost găsite mai multe sume de bani, după cum urmează: circa 15 000 de euro, peste 15 000 de dolari, 7 600 de franci elvețieni și 3 000 de lei moldovenești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Banii erau deținuți într-un safeu metalic în casa bărbatului, iar valoarea lor totală depășește 700 000 de lei.

În consecință, bănuitul a fost reținut pentru 72 de ore și a fost escortat la CNA pentru audieri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: