Telefoanele mobile, în școli: autoritățile din Moldova pregătesc un regulament pentru elevi
Full Article 3 minutes read

Telefoanele mobile, în școli: autoritățile din Moldova pregătesc un regulament pentru elevi

Începând cu luna septembrie 2024, în școlile din Moldova ar putea fi introduse reguli cu privire la utilizarea telefoanelor de către elevi. Regulamentul va explica ce se va întâmpla cu telefoanele elevilor în timpul lecțiilor, cine va purta responsabilitate pentru acestea și cum ulterior vor fi returnate. Ministrul Educației Dan Perciun a precizat că nu se dorește interzicerea telefoanelor în școli, dar introducerea unui regulament cu privire la utilizarea acestora. 

Pe 4 iunie curent, Ministerul Educației și Cercetării a lansat un chestionar pentru a afla părerea elevilor, părinților și a profesorilor despre folosirea telefonului mobil, de către școlari, în timpul lecțiilor.

La emisiunea Descifrat de la Agora, Perciun a fost întrebat ce au arătat rezultatele chestionarului.

„Răspunsuri au fost foarte multe. Au fost 12 953 de răspunsuri. (…) E un subiect care trezește mare interes. Noi am zis că o să reglementăm și o să mergem în direcția asta, avem un grup de lucru. (…) Din 13 mii, 78% consideră că este nevoie de reglementat și doar 18,4% susțin accesul copiilor cu telefon în instituție fără restricții și 2,9 au altă variantă de răspuns”, a comunicat ministrul.

Perciun a mai spus că Ministerul a avut săptâmâna trecută o discuție, în cadrul unui grup de lucru, cu mai mulți directori de școală.

„O să prezentăm și o statistică în sensul în care noi avem destul de multe școli care de fapt fac asta de sine stătător. Fac în moduri diferite, au diferite provocări cu care se confruntă dar avem și o practică națională. Deja, nemaivorbind că la nivel internațional devine tot mai acceptat și mai răspândite asemenea reglementări”, a declarat oficialul.

Perciun a precizat că nu se intenționează interzicerea telefoanelor în școli.

„Reglementăm utilizarea, când e „da”, când e „nu” și ce se întâmplă…”, a adăugat el, menționând că se dorește reglementarea începând cu luna septembrie.

Până atunci, Ministerul lucrează la un regulament pentru a fi aprobat și care va seta „la nivel național reguli clare cu privire la acest subiect și inclusiv să explice ce se întâmplă cu acest bun (nota red: telefonul) care este destul de scump, cine poartă responsabilitate pentru el, cum el se returnează, tot felul de aspecte tehnice care e bine să fie scrise pentru a evita conflictele ulterior”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: