Socialiștii au calificat drept „tentativă de genocid” inițiativa președintei țării Maia Sandu de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. În cadrul unui briefing de presă, deputatul Vladimir Odnostalco a declarat că propunerea a fost făcută la indicația structurilor internaționale. Mai mult, socialiștii au prezentat o nouă inițiativă legislativă, în urma căreia pensiile ar urma să fie indexate cu circa 7% anual.
Deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a declarat că parlamentul nu trebuie să cedeze „presiunilor structurilor internaționale” și a acuzat-o pe Maia Sandu că încearcă să folosească aceleași metode pe care le-ar fi utilizat anterior Filat, Ghimpu și Plahotniuc.
„Nu putem anula indexarea semianuală a pensiilor. Acestea sunt metodele guvernărilor AIE, ale lui Plahotniuc, Ghimpu și Filat. Nu se schimbă nimic. Doar oamenii s-au schimbat. Maia Sandu utilizează aceeași metodologie. Toți sunt de o mamă făcuți”, a menționat socialistul.
Deputații PSRM au venit cu o inițiativă legislativă prin care propun modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale. Potrivit proiectului de lege, coeficientul de indexare a pensiilor, în aprilie, va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs.
În baza calculelor prezentate de PSRM, în acest an, la 01 aprilie, indexarea va fi de 3,89%, iar în octombrie – de 3,2%. În total, indexarea va constitui aproximativ 7% anual.
De indexarea pensiilor și prestațiilor sociale vor beneficia 730 de mii de persoane. Banii au fost identificați în bugetul de stat. În total, în acest an, pentru indexare sunt preconizate 702 milioane de lei, dintre care 400 de milioane de lei – la 01 aprilie.
***
Pe 10 martie, șefa statului a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Totodată, Maia Sandu a criticat legea promovată de PSRM, anul trecut, privind indexarea pensiilor de două ori pe an, dar și faptul că, în 2021, în aprilie, pensiile ar urma să nu fie indexate.
Amintim că NM a scris anterior că, pentru prima oară în ultimii 18 ani, în Republica Moldova, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie. Informația a fost cofirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pe 3 martie. Potrivit acestora, indexarea nu este justificată, întrucât în cea de-a doua jumătate a anului 2020 nivelul inflației, pe baza căruia se calculează coeficientul de indexare, a fost negativ. În același timp, toți pensionarii a căror pensie este mai mică de 4 mii de lei, vor primi din 1 aprilie o sumă unică în mărime de 1000 de lei.
Și deputații Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă privind sistemul public de pensii, astfel încât guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%. Potrivit liderului platformei DA, din cei peste 686 mii de pensionari circa 475 de mii primesc pensii sub 2000 lei.