Biroul politici de reintegrare

Tiraspolul consideră „provocare” participarea Promo-LEX la discuțiile educaționale cu Chișinăul: reacții

Tiraspolul susține că a fost „provocat intenționat” de Chișinău, după ce acesta a decis să invite la o ședință de lucru reprezentanții asociației Promo-LEX. De cealaltă parte, Chișinăul afirmă că aceasta a fost doar un „pretext” al Tiraspolului pentru a bloca întâlnirea. Reprezentanții asociației Promo-LEX au condamnat „atitudinea administrației de la Tiraspol”. Schimbul de replici a avut loc în urma primei ședințe a Grupurilor de lucru pentru educație din acest an, cu participarea experților de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe 24 aprilie, experți de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la prima ședință a Grupurilor de lucru pentru educație din acest an. Ședința s-a desfășurat în format de videoconferință.

Potrivit Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, la reuniune au fost invitați reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, Asociației Promo-LEX, precum și directorii celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba romană din regiunea transnistreană.

Ce spune Tiraspolul

Urmare a ședinței, așa-zisul „minister de externe” de la Tiraspol a spus că întrunirea era cât pe ce să fie întreruptă „din cauza unei provocări intenționate din partea părții moldovenești, care a decis să implice în activitatea grupurilor de lucru un reprezentant al unei structuri „neguvernamentale””. Ulterior, Tiraspolul a vizat în declarația sa asociația Promo-LEX, menționând că aceasta „este cunoscută pentru activitatea sa deschis anti-transnistreană”. „În rezultatul insistențelor delegației Transnistriei de a se respecta dispozițiile regulamentului activității grupurilor de lucru, persoanele neautorizate au fost excluse din videoconferință”, a comunicat Tiraspolul.

„În cadrul discuției, partea transnistreană a atras atenția asupra aplicării de către structurile moldovenești în domeniul educației a unei practici discriminatorii față de absolvenții instituțiilor de învățământ general, cărora li se impun cerințe suplimentare pentru admiterea în universitățile din Moldova, în special necesitatea de a susține din nou examenele de absolvire”, au menționat reprezentanții Tiraspolului.

„În contextul școlilor cu limba de predare română care funcționează pe teritoriul Transnistriei”, a adăugat Tiraspolul, experții din Republica Moldova „au fost informați despre normele legislației în vigoare” a regiunii transnistrene cu privire la „datoria militară generală, serviciul militar și evidența militară, care se aplică tuturor cetățenilor din Transnistria, fără excepție”.

Ce spune Chișinăul

Biroul politici de reintegrare susține că s-a decis invitarea și a altor părți la discuție „pentru asigurarea identificării soluțiilor viabile pe marginea problemelor incluse în agendă”.

Chișinăul a menționat că în debutul ședinței „reprezentanții Tiraspolului au avut tentativa de a bloca ședința grupurilor de lucru, sub pretextul participării la întrunire a reprezentantului Asociației Promo-LEX, care a fost invitat în calitate de expert în domeniul drepturilor omului”.

„Refuzul categoric de a continua ședința în prezența reprezentantului Promo-LEX, recurgând la pretexte nefondate, denotă tentativa de obstrucționare de către Tiraspol a activității grupului de lucru sectorial și constituie o încercare evidentă de a submina dialogul din domeniul educației”, au precizat reprezentanții Biroului.

Potrivit Chișinăului, în cadrul dialogului, discuțiile s-au focusat pe subiectul restabilirii dreptului de proprietate a Ministerului Educației și Cercetării asupra edificiilor Liceului Teoretic „Evrica” și a terenului aferent acestora, amplasate în orașul Rîbnița, „în scopul implementării unui plan de reabilitare durabilă a clădirilor afectate”.

„De asemenea, în cadrul ședinței de către reprezentanții Chișinăului a fost abordat subiectul ce ține de acțiunile ilegale ale structurilor de la Tiraspol privind obligarea luării la evidența militară a elevilor din instituțiile de învățământ cu predare în limba romană din regiune. În context, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului a adus la cunoștință recentele sesizări înregistrate pe subiectul citării tinerilor cetățeni ai Republicii Moldova pentru punerea ilegală la evidența militară, precum și forțarea acestora de a se înrola în serviciul militar în structurile din regiune”, au adăugat reprezentanții Chișinăului.

Precizările asociației Promo-LEX

Asociația susține că, la ședința din 24 aprilie, din partea Promo-LEX a participat avocatul Vadim Vieru.

„În cadrul ședinței, avocatul Asociației Promo-LEX urma să prezinte o serie de constatări și propuneri legate de militarizarea instituțiilor de învățământ din regiune. (…) Cu toate acestea, administrația de la Tiraspol a refuzat categoric să continue ședința în prezența reprezentantului Promo-LEX, recurgând la pretexte nefondate. (…) Reprezentanții Chișinăului au insistat pe participarea avocatului Promo-LEX”, au ținut să precizeze reprezentanții Asociației.

În continuare, Promo-LEX a condamnat „atitudinea administrației de la Tiraspol” și a reiterat „importanța implicării societății civile și a experților independenți în procesul de reglementare și rezolvare a problemelor ce țin de educație și de drepturile omului în regiunea transnistreană”.

***

Menționăm că Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală din Republica Moldova, care, începând cu 2022, și-a propus să promoveze și să apere drepturile omului, inclusiv în regiunea transnistreană. În martie 2025, asociația a raportat despre intenția Tiraspolului de a interzice „propaganda vieții fără copii”, iar în aprilie – despre intenția regiunii de a introduce sancțiuni pentru jurnaliști, inclusiv pentru cei de pe malul drept al Nistrului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza economică din regiunea transnistreană: Victor Gușan a donat €1,8 mln Primăriei Tiraspol

Cel mai mare om de afaceri din regiunea transnistreană, proprietarul holding-ului Sheriff, Victor Gușan, a transferat din contul său personal 35 de milioane de „ruble transnistrene” (aproape 1,8 milioane de euro) către primăria orașului Tiraspolului, în calitate de „ajutor caritabil”. Informația a fost raportată pe 1 iulie de postul local de televiziune TSV, care a mai menționat că, din cauza crizei energetice, orașul se confruntă cu dificultăți financiare serioase.

Televiziunea, citând primarul Tiraspolului, Ilona Turiaeva, a transmis că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

Amintim că, anterior, autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au recunoscut că situația economică este critică și nu au exclus un „colaps financiar și social” în regiune. Problema rămâne aceeași — volumele insuficente de gaz, care a dus la o scădere bruscă a producției și a bugetului local. NewsMaker a relatat ce se știe despre criza din regiune și care sunt prognozele pentru viitor (detalii – aici).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: