Tiraspolul învinuiește Chișinăul pentru criza energetică: „O consecință directă a politicii autorităților moldovenești”
Full Article 3 minutes read

Tiraspolul învinuiește Chișinăul pentru criza energetică: „O consecință directă a politicii autorităților moldovenești”

Într-o declarație al așa-numitului Minister al Afacerilor Externe al regiunii transnistrene, îngrijorările apărute în domeniul livrării de gaze naturalere„ sunt o consecință directă a politicii autorităților de la Chișinău”.

„Îngrijorările critice apărute în domeniul livrării de gaze naturale și al alimentării cu energie sunt o consecință directă a politicii autorităților moldovenești, care sabotează dialogul, ignoră interesele furnizorului și ale consumatorilor și implementează restricții nejustificate împotriva locuitorilor și întreprinderilor din Transnistria”, se arată în declarația publicată pe 5 decembrie.

Biroul de Reintegrare nu a comentat încă această declarație.

***

Ucraina nu intenționează să prelungească contractul pentru tranzitul gazului rusesc către țările europene, care expiră la 1 ianuarie 2025. Moldova primește gaz din Rusia pe baza unui contract valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Din toamna anului 2022, „Gazprom” a redus livrările de gaze la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, mult mai puțin decât consumul Moldovei în perioada de iarnă. Drept urmare, de la sfârșitul anului trecut, întregul gaz rusesc este direcționat către regiunea transnistreană, unde este utilizat pentru generarea de energie electrică la CTE Moldovenească, restul fiind destinat nevoilor casnice.

Săptămâna trecută, pe 25 noiembrie, ministrul energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller, și a discutat despre livrările de gaze către Moldova după încetarea tranzitului prin Ucraina.

După vizita la Sankt Petersburg, Parlicov a susținut o conferință de presă. El a declarat că „Gazprom” este dispus să furnizeze gaze malului stâng pe o rută alternativă în cazul opririi tranzitului prin Ucraina. Cu toate acestea, partea rusă a sugerat că această problemă este legată de plata datoriei istorice a Moldovagaz. Moldova recunoaște rezultatele unui audit internațional, care a arătat că datoria este de 8,6 milioane de dolari. Partea rusă nu este de acord cu concluziile auditului. „Acum ei trebuie să prezinte propria lor viziune. Aștept un document oficial”, a declarat Parlicov.

Ministrul a subliniat că riscul unei crize a gazelor pe malul stâng al Nistrului rămâne foarte real. În materialul „Ce se va întâmpla în Moldova cu gazele și energia electrică?”, NM a explicat dacă Chișinăul este pregătit pentru încetarea livrărilor de gaz rusesc și de ce autoritățile vorbesc despre o iarnă grea și o posibilă criză energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: