În contextul Zilei Internaționale a Libertății Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat marți, 6 mai, o acțiune simbolică în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Sub genericul „Scriem în numele celor care nu mai pot”, evenimentul a adunat jurnaliști și activiști civici care a protestat pentru libertatea presei și împotriva războiului din Ucraina.
Participanții au scris pe un panou mesaje în numele jurnaliștilor arestați, oprimați sau uciși în contextul războiului, condamnând cenzura, propaganda și violențele împotriva presei libere, menționează CJI.
Printre mesajele afișate pe un panou în fața ambasadei s-au regăsit: „Toate dictaturile cad într-un final. Noi vom fi aici să scriem despre asta. Rusia ia mâinile de pe jurnaliști!”, „Jurnalismul nu este o crimă. Kremlinul DA!”, „Când adevărul este redus la tăcere – propaganda e unica narațiune” sau „Libertatea e libertate și dincolo de moarte! Cuvintele nu mor niciodată!”
„Când zicem «Scriem în numele celor care nu mai pot» ne referim la jurnaliștii și jurnalistele din Ucraina și din alte țări care și-au pierdut viața făcându-și meseria, dar și la acei care au mers pe front să-și apere țara sau au murit în alte circumstanțe, tot din cauza războiului. Or, dacă nu ar fi fost război, aceștia ar fi continuat să scrie, să documenteze, să informeze. Ne referim și la colegii condamnați în Rusia pentru că au avut curaj să spună adevărul și acum nu mai pot scrie. Scriem noi în numele lor, pentru ca vocile lor să nu se piardă”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.
Zilele Libertății Presei în Republica Moldova vor continua până pe 31 mai 2025, timp în care vor avea loc mai multe activități dedicate promovării jurnalismului liber. Totodată, CJI a lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2024 – 3 mai 2025, semnat de mai multe organizații media.