Наталья Титова

Ucraina a redeschis punctul de trecere a frontierei cu Moldova, pe segmentul transnistrean, „Pervomaisc-Cuciurgan”

Ucraina a decis să redeschidă punctul feroviar de trecere a frontierei cu Moldova, pe segmentul transnistrean, „Pervomaisc-Cuciurgan”. O decizie în acest sens a fost luată de autoritățile de la Kiev. 

Guvernul de la Kiev a decis să introducă modificări în ordinul din 26 februarie 2022 „Cu privire la închiderea temporară a unor puncte de control peste frontiera de stat și puncte de control”. Astfel, punctul de trecere a frontierei „Pervomaisc-Cuciurgan”, punct de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene care face legătură cu regiunea Odesa, a fost exclus din listă. Decizia a fost luată pe 10 octombrie curent. 

ACTUALIZARE: Între timp, Guvernul de la Chișinău a anunțat că prim-miniștrii Dorin Recean și Denys Shmyhal au demarat controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan”, în scopul fluidizării traficului de mărfuri între țări.

„Este un pas important pentru a crește capacitatea de procesare la frontiera noastră comună. E un alt semn de solidaritate în care ajutăm oamenii de afaceri din Ucraina să tranziteze marfa prin țara noastră cu destinația România și țările Uniunii Europene”, a menționat premierul Moldovei, Dorin Recean.

„Avem toate posibilitățile să diversificăm căile comerciale pentru a spori exporturile și a asigura bunăstarea ambelor state, în pofida agresiunii brutale a Federației Ruse”, a declarat, la rândul său, premierul ucrainean.

Potrivit Guvernului, în anul 2022, exporturile în țara vecină au crescut de 8 ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar tendința de creștere este menținută și în acest an.

***

Amintim că în februarie 2022, Ucraina a închis două puncte de trecere a frontierei cu regiunea transnistreană: Cuciurgan-Pervomaisk și Platonovo-Goianul Nou. Kievul a interzis atât ieșirea, cât și intrarea prin acestea. În aprilie 2022, forțele de apărare ale regiunii Odesa și-au întărit apărarea la frontiera de stat cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean. Anunțul a fost făcut de autoritățile din Odesa. Înainte de aceasta, canalul de Telegram Novosti Pridnestrovia susținea că la punctul de trecere a frontierei „Pervomaisc-Cuciurgan”, din partea Ucrainei au fost instalate plăci de beton, saci cu nisip și vehicule blindate.

gov.md
gov.md
gov.md
gov.md
gov.md

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldoveni, implicați într-o schemă de spălare a banilor: ar fi prejudiciat persoane din România cu €2 mln

Un grup infracțional internațional, din care ar face parte șase moldoveni, specializat în fraude informatice și spălare de bani, a fost destructurat în cadrul unei operațiuni denumite „Crypto Wave”. Gruparea este suspectată că ar fi prejudiciat peste 30 de victime, inclusiv companii din România, cu aproximativ 2.000.000 de euro.

Potrivit Procuraturii, în Chișinău au avut loc peste 12 percheziții la domiciliile a șase persoane, de unde au fost ridicate probe relevante pentru investigație, inclusiv înscrisuri și dispozitive electronice. Persoanele percheziționate în Moldova sunt suspectate că ar fi avut un rol crucial în faza finală a schemei de spălare a banilor. Acestea ar fi convins diverse persoane din afara grupului să-și deschidă conturi bancare, instalând aplicații bancare pe telefoane furnizate chiar de suspecți. Ulterior, aceștia primeau cartelele bancare și telefoanele, convertind sumele primite în criptomonede.

Banii, obținuți fraudulos de alți membri ai grupului prin phishing, atacuri de tip „man-in-the-middle” și fraude pe site-uri de shopping, ar fi fost transferați inițial în conturile unor persoane juridice înființate în Spania, Italia și Germania. Aceste companii ar fi fost create de persoane recrutate de membrii rețelei, care cunoșteau originea ilicită a fondurilor.

Autoritățile subliniază că, în cadrul activității infracționale, au fost utilizate și documente false, atât pentru înființarea companiilor destinate colectării banilor, cât și pentru deschiderea conturilor bancare.

Investigațiile penale continuă, iar persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, conform legii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: