Ministerul Justiției

UE critică votul din parlamentul Moldovei: „A fost susținut de oameni implicați în frauda bancară”

Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri externe și politica de securitate al Uniunii Europene a criticat modul cum deputații din parlamentul Republicii Moldova au adoptat o serie de propuneri legislative, în cadrul ședinței din 3 decembrie. Într-un comunicat publicat pe 4 decembrie, reprezentantul UE a menționat că nu au fost respectate procedurile parlamentare, iar printre cei care au susținut inițiativele sunt „oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014”.

„În data de 3 decembrie, joi, Parlamentul Republicii Moldova a votat o serie de propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidențiale, depuse într-o manieră pripită și netransparentă. Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare. Mai mult, votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare”, se arată în declarație.

Totodată, reprezentantul UE a menționat că aceste propuneri legislative au fost depuse la numai două săptămâni după ce poporul Republicii Moldova a ales un nou președinte.

„Alegerile au avut loc în așteptarea ca viitorul președinte să își poată exercita funcțiile conform Constituției în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esențial ca orice modificare cu privire la aceste funcții și puteri prezidențiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce privește controlul democratic. Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE – Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”, se mai arată în declarație.

***

Și Ambasada SUA a criticat decizia din ajun, privind abrogarea Legii care autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construirea unui nou sediu al misiunii diplomatice. Diplomații americani au menționat că inițiativa „încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”

***

În cadrul ședinței din 3 decembrie, PSRM și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat în mare viteză mai multe legi controversate.

Printre acestea se numără trecerea SIS-ului din subordinea președintelui în cea a parlamentului, întoarcerea fostului Stadion Republican în proprietatea statului (unde urma să fie construită o nouă ambasadă a SUA), oferirea limbii ruse unui statut special de limbă de comunicare interetnică, dublarea prospectelor medicamentelor în rusă, pachetul de legi privind UTA Găgăuzia, anularea legii privind televiziunile retransmise din Rusia. De asemenea, PSRM a inițiat joi și așa-numita lege a lustrației, care presupune demisia unor șefi ai instituțiilor de stat, numiți în funcție pe vremea guvernării Partidului Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc.

Totodată, deputații PSRM au susținut, în prima lectură, proiectele legii bugetar-fiscală, a bugetului de stat și al celui al asigurărilor medicale.

Deputații din PAS și cei ai Platformei DA au anunțat că vor contesta votul la Curtea Constituțională.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA au un nou reprezentat diplomatic la Chișinău: Kevin Covert preia funcția de Însărcinat cu afaceri

Statele Unite ale Americii (SUA) au un nou reprezentant diplomatic la Chișinău. Kevin Covert a revenit în Republica Moldova în calitate de Chargé d’Affaires al Ambasadei SUA, după ce Daniela DiPierro și-a încheiat mandatul în țara noastră. El a mai ocupat această funcție și în decembrie 2024.

Diplomat de carieră, Covert este detașat în prezent din funcția de director pentru Afaceri Est-Europene la Departamentul de Stat al SUA, unde este responsabil de Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Anterior, Kevin Covert a deținut funcțiile de director pentru Afaceri din Afganistan, șef adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Noua Zeelandă și însărcinat cu afaceri al SUA în Tadjikistan.

Noul Însărcinat cu Afaceri ad-interim al SUA în Moldova, Kevin Covert, a absolvit Universitatea Cornell, Colegiul Pembroke (Oxford) și Școala Diplomatică din cadrul Universității Georgetown. Vorbește rusă, ucraineană și franceză și a studiat arabă, kazahă, coreeană, tadjică și Te Reo Māori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: