UE și-ar pregăti propria lege privind „agenții străini”. Proiectul va fi gata pâna la sfârșitul lui mai
Full Article 2 minutes read

UE și-ar pregăti propria lege privind „agenții străini”. Proiectul va fi gata pâna la sfârșitul lui mai

Uniunea Europeană ar lucra la o lege care să oblige grupurile neguvernamentale, consultanții și instituțiile academice să dezvăluie orice finanțare provenită din afara granițelor blocului comunitar. Inițiativa ar avea scopul de a preveni influențele străine.

Legea, aflată acum în faze foarte incipiente, este un ecou al unor legi similare din Australia și Statele Unite. În SUA, Legea privind înregistrarea agenților străini impune lobbyiștilor care lucrează în numele unor guverne străine să se înregistreze la guvernul federal.

„Este puțin probabil ca versiunea UE să vizeze persoane fizice, dar ar obliga atât organizațiile cu scop lucrativ, cât și cele non-profit din întregul bloc să dezvăluie finanțarea tranzacțională din afara UE, cum ar fi taxele de școlarizare academică”, a declarat un oficial al Comisiei Europene, pentru Politico, relatează hromadske.

Potrivit informații lor, proiectul de lege, care ar trebui să fie finalizat la sfârșitul lunii mai 2023.

Cu toate acestea, criticii consideră că este un moment nepotrivit pentru o asemenea inițiativă, deoarece vine în perioada când în Georgia au izbucnit proteste împotriva unui proiect de lege similar, care ar fi obligat organizațiile să se înregistreze ca „agenți de influență străină” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provenea din străinătate.

„Aceasta este, în mod evident, o chestiune delicată. Suntem încă în primele etape de colectare a informațiilor de la o gamă largă de părți interesate pentru a ne asigura că adoptăm abordarea corectă”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Amintim că, între 7 – 9 martie, lângă Parlamentul din Tbilisi au avut loc proteste, după ce deputații au adoptat în prima lectură legea privind „agenții străini”.

Potrivit presei, unii protestatari au aruncat cu pietre în polițiști, au rupt bănci, au dat foc la containere cu gunoi și chiar au incendiat un automobil. De asemenea, demonstranții au încercat să construiască baricade. De cealaltă parte, poliția a utilizat gaz lacrimogen și furtunuri cu apă.

Președinta Georgiei Salome Zurabișvili a declarat că nu va promulga legea respectivă.

Pe 9 martie, proiectul de lege a fost retras. Anunțul a fost făcut printr-o declarație comună, semnată de partidul de guvernare „Visul georgian” („Грузинская мечта”), majoritatea legislativă și mișcarea civică „Puterea poporului” („Сила народа”). Cu toate acestea, partidul de guvernare insistă pe această inițiativă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: