IPIS

UE, „surprinsă” că legea care obligă ca 50% din produsele din magazine să fie autohtone va reveni în parlament

Uniunea Europeană este „surprinsă” de faptul că legea privind comerțul intern va reveni pe agenda parlamentară. Declarația a fost făcut de către șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul reuniunii Platformei societății civile – UE-RM din 13 februarie. 

„80% din investițiile care vin în Moldova sunt din UE. În același timp, este important ca reformele asociate cu Acordul de Liber Schimb să continue pentru a spori oportunitățile de dezvoltare și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri. Privinm cu surprindere că legi care nu corespund angajamentelor sub Organizația Mondială a Comerțului și Acordul de Liber Schimb sunt repuse pe agenda parlamentară. Mă refer la Legea comerțului intern. În concluzie, avem în spate un timp suficient pentru a înțelege unde sunt provocările pentru relația noastră Uniunea Europeană – Republica Moldova. Așteptăm în continuare să avem acțiuni concrete și rezultate palpabile”, a menționat Peter Michalko.

Amintim că, în data de 7 februarie, în cadrul înregistrării „Președintele răspunde”, Igor Dodon a anunțat că guvernul a trimis către parlament proiectul de lege privind comerțul intern, care presupune ca cel puțin jumătate dintre mărfurile alimentare din magazine să fie autohtone.

„Fostul guvern al Maiei Sandu a retras-o în interesul corporațiilor străine. Noi, în interesul producătorului autohton, această lege am repus-o în această săptămână înapoi în parlament, pentru examinare. Vreau să văd pe deștepții din opoziție care voiau să facă PR pe chestia asta – în primul rând să explice de ce ministrul lor a retras-o, în al doilea rând să văd cum votează împreună cu socialiștii și cu alții. Trebuie să fie 100 de voturi în parlament. Dacă nu, o să vedem ce sunteți – „balaboli” sau nu. Timpul o să arate”, a declarat atunci Dodon.

Anterior, în data de 4 februarie, Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) a înregistrat în parlament un proiect de modificare a legii privind comerțul intern. Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Alexandru Slusari, a declarat că un proiect asemănător a fost propus în 2018 de către guvernul Filip, însă inițiativa a fost abandonată după votarea în prima lectură.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: