Un copil din Orhei diagnosticat cu rujeola; alți trei – internați cu suspecție. De câte doze de vaccin dispune R. Moldova?
Full Article 3 minutes read

Un copil din Orhei diagnosticat cu rujeola; alți trei – internați cu suspecție. De câte doze de vaccin dispune R. Moldova?

Un copil în vârstă de opt ani, din raionul Orhei, a fost diagnosticat cu rujeola. Între timp, alte trei cazuri suspecte sunt în proces de investigare și monitorizare. Este vorba de un copil din raionul Orhei, în vârstă de 9 luni, un copil din raionul Fălești, în vârstă de 3 ani și un copil din raionul Ceadîr-Lunga, în vârstă de 9 ani. Toți patru minori au fost internați în spital, a confirmat pentru NM vice-directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Veaceslav Guțu.

„Avem înregistrat un caz de rujeola, în raionul Orhei, la o fetiță de opt ani. Trei cazuri suspecte sunt în proces de investigare. Toate cazurile sunt spitalizate, izolate, urmează să colectăm probele și să le investigăm”, a declarat Veaceslav Guțu pentru NM.

Vicedirectorul ANSP a precizat pentru NM că doar unul dintre cei trei minori suspectați este vaccinat împotriva rujeolei. Este vorba de copilul de 3 ani, din raionul Fălești. În cazul copilului de 9 ani deocamdată nu a fost stabilit statutul vaccinal, iar copilul de 9 luni – nu este eligibil pentru vaccinare.

„Surse de infecție pentru aceste cazuri încă nu am putut depista. Copiii mici nu au călătorit și nici nu au fost în contact cu cazuri suspecte sau cazuri confirmate de rujeola”, a mai declarat Guțu.

ANSP recomandă vaccinarea contra rujeolei, în condițiile în care virusul este extrem de contagios.

„Tratament specific contra acestui virus nu există și doar vaccinarea este unica metodă de profilaxie. La moment, la nivel național sunt în jur de 100 de mii de doze de vaccin contra ROR. Vaccinul se administrează de la vârsta de un an. Responsabili de vaccinare sunt medicii de familie din centrele de sănătate”, a conchis Veaceslav Guțu.

Rujeola este considerată o infecție contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pielii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Menționăm că la sfârșitul anului trecut în România a fost declarată epidemie de rujeolă, fiind înregistrate 3 decese, la doi copii de 7 luni și la un adult de 35 de ani. În total, în țara noastră, în 2023 au fost confirmate 3 cazuri de rujeola.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: