VIDEO Copil de trei ani, din Fălești, suspectat că s-ar fi îmbolnăvit cu rujeola
Full Article 3 minutes read

VIDEO Copil de trei ani, din Fălești, suspectat că s-ar fi îmbolnăvit cu rujeola

Un copil de 3 ani din raionul Fălești este suspectat că s-a îmbolnăvit cu rujeola. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Fălești, micuțul ar fi fost vaccinat în Germania, de unde a revenit acum un an. Primele simptome ale bolii au apărut pe data de 9 ianuarie. Chiar și așa, până pe 11 ianuarie, copilul a mers la grădiniță, iar acum medicii întreprind măsuri pentru a nu admite apariția unui focar în localitate, scrie TVN.

Potrivit sursei citate, după ce boala a fost confirmată la laboratul spitalului din Bălți, copilul a fost internat în spital. La moment starea lui de sănătate este stabilă.

„Un copil de trei ani din raionul Fălești a fost transportat la spital cu suspecție la rujeolă. Astfel, în urma analizelor de laborator s-a confirmat ca fiind pozitiv. Pacientul a fost internat și urmează tratament. Menționăm că starea copilului este stabilă”, a declarat Andreea Galici, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic Bălți.

La moment, specialiștii din cadrul CSP Fălești împreună cu medicul de familie din localitate supraveghează starea de sănătate a angajaților instituției de educație timpurie, dar și a copiilor care o frecventează.

„Rujeola este o boală extrem de contagioasă. Riscul este foarte mare, în special în rândul copiilor nevaccinați, cei de vârstă fragedă, tineri. (…) Vom inspecta condițiile de ocupare a copiilor în grădiniță, vom vedea care este starea de sănătate vom analiza starea de sănătate împreună cu medicul din localitate, vom supraveghea  copiii pe parcursul perioadei de incubație, care este de până la 21 de zile”, a declarat Mihail Dvornic, medic epidemiolog.

Rujeola este considerată o infecție contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pielii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Menționăm că la sfârșitul anului trecut în România a fost declarată epidemie de rujeolă, fiind înregistrate 3 decese, la doi copii de 7 luni și la un adult de 35 de ani. În total, în țara noastră, în 2023 au fost confirmate 3 cazuri de rujeola.

Erată! Potrivit vice-directorul ANSP, Vecaeslav Guțul, deși boala a fost confirmată la laboratul din cadrul Spitalului Clinic din Bălți, aceasta urmează să fie confirmată oficial abia după ce testul va fi investigat în cadrul laboratorului ANSP. Până atunci, cazul are statut de suspecție la rujeola. În versiunea inițială a știrii, am scris că cazul este unul confirmat, fiind primul în Republica Moldova de la începutul anului 2024. Ne cerem scuze pentru confuzia creată. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: