ajutorul umanitar românia
Максим Андреев, NewsMaker

Un deputat din România susține că echipamentele medicale donate Republicii Moldova ar fi de proastă calitate. Reacția lui Drăgancea

Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor din România, a declarat că echipamentele medicale donate Republicii Moldova ar fi de proastă calitate. Acesta s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție pentru a oferi detalii într-un dosar care vizează achiziţii de materiale de protecţie împotriva infecţiei COVID-19, informează Agerpres.

„Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi a livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA”, a declarat Ungureanu.

„Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România”, a mai spus Ungureanu.

Ministerul Sănătății a refuzat să comenteze calitatea echipamentelor. Cu toate acestea, consilierul premierului Chicu, Vitalie Drăgancea, a venit cu o reacție la acest subiect.

„Chiar și după apariția acestor informații nimic nu s-a schimbat. Ajutorul a venit în Republica Moldova în timp de epidemie și noi l-am primit ca un semnal foarte puternic de frăție și prietenie”, a declarat Drăgancea pentru TV8.

„Indiferent de faptul că unii decidenți au comis probabil niște greșeli, ceea ce e mai puțin treaba noastră, noi legat de acest lot de ajutor avem de spus doar una: „Mulțumim România!”. Noi le suntem pe bune foarte recunoscători tuturor românilor pentru că în perioada asta au găsit posibilitate și au ajutat Republica Moldova”, a mai spus acesta.

Amintim că România a oferit Republicii Moldova o donaţie de echipamente medicale şi medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: