RBC

Un elev de 12 ani din Moscova, vizitat de poliție după ce a pus întrebări despre războiul din Ucraina la ora de istorie

Un elev din clara a șasea, din Moscova, a fost vizitat de poliție, după ora de istorie, în cadrul căreia s-a discutat despre războiul din Ucraina, iar copilul a adresat întrebări, după care a strigat „Slava Ucrainei!”. Băiatul pe nume Kirill (numele de familie nu a fost indicat la solicitarea mamei sale) a povestit jurnaliștilor de la Novaya Gazeta despre cele întâmplate.

Pe 4 martie, la ora de istorie, profesorul a decis să le explice elevilor „operațiunea militară specială” desfășurată în Ucraina. Potrivit lui Kirill, mai mulți școlari au adresat întrebări.

Printre altele, Kirill a întrebat din ce motiv Putin a început războiul în Ucraina. Însă profesoara l-a corectat, spunând că este o „operațiune specială”. Întrebată cum pot oamenii să obțină permisiunea de a desfășura un protest de la guvernul împotriva căruia urmează să se protesteze, pedagogul nu a răspuns.

Kirill a mai întrebat cine a început conflictul și când se va termina, profesoara a răspuns că Ucraina și se va încheia totul după ce aceasta va capitula.

După încheierea orei, Kirill a strigat pe hol „Slava Ucrainei” și ar fi fost susținut de alți elevi.

Potrivit băiatului și mamei acestuia, după lecție, femeia a fost telefonată și invitată la secția de poliție, pentru o discuție despre comportamentul fiului ei. La rândul său, dirigintele clasei a chemat-o la școală și a invitat și angajații inspecției privind acțiunile minorilor. Femeia nu s-a prezentat la discuții și și-a luat copilul de la școală.

Pe 7 martie, pe când se afla singur acasă, la ușa apartamentului au bătut doi polițiști. Copilul nu le-a deschis, iar forțele de ordine au deconectat energia electrică și au plecat, lăsând la ușă citația privind prezentarea „la audieri”.

Femeia a mai spus că nu știe cine a povestit poliției despre cele întâmplate și a precizat că familia are un conflict mai vechi cu instituția de învățământ.

„Consider că profesorii nu au dreptate. Ni se spune că locuitorii Ucrainei sunt spălați pe creier, însă mie mi se pare că nouă ni se spală creierul”, a conchis elevul de 12 ani.

***

Amintim că, săptămâna trecută, cinci copii cu vârstele cuprinse între 7 și 11 ani și mamele lor au fost reținuți, la Moscova, după ce au depus flori la Ambasada Ucrainei. Minorii aveau pancarte cu mesajul „Nu războiului”. Toți au fost reținuți de poliție. La început, au fost ținuți în dube, iar apoi – duși la secția de poliție. Peste câteva ore, copiii au fost eliberați. Urmează procesul de judecată.

Astăzi se împlinesc 12 zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este vorba despre un război, a instituit cenzura în presă, iar acțiunile armatei trebuie numite doar „operațiune militară specială”. Pentru informațiile considerate a fi false, persoanele riscă până la 15 ani de închisoare.

Potrivit Oficiului ONU pentru drepturile omului, din 24 februarie până pe 6 martie, în Ucraina au fost uciși 406 civili, inclusiv 27 de copii. Cel puțin 801 oameni au fost răniți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: