Instagram

Un grup de ruși care susțin că sunt „savanți” nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Precizările Poliției de Frontieră

Mai multe persoane din Rusia nu au fost lăsate să intre în Moldova și se află de două zile la Aeroportul din Chișinău. Cel puțin aceasta a scris presa rusă în dimineața zilei de 20 septembrie. Potrivit Ria Novosti, persoanele sunt „oameni de știință din Federația Rusă și din țările din Asia Centrală, care se îndreptau spre Transnistria la o conferință”. Reprezentanții Poliției de Frontieră a Republicii Moldova au declarat, într-o sinteză, că 46 de persoane nu au fost admise pe teritoriul țării noastre în ultimele 24 de ore. Măsurile au fost luate, potrivit instituției, „având la bază analiza de risc și informațiile obținute prin schimbul de informații cu Serviciul de Informații și Securitate, dar și cu partenerii internaționali”. 

În dimineața zilei de 20 septembrie, presa rusă a scris că „un grup de oameni de știință din Federația Rusă și din țările din Asia Centrală (printre ei profesori, filologi, istorici), care se îndreptau spre Transnistria pentru o conferință la tema limbii ruse, nu au fost lăsați să intre în Moldova”. 

Ei se află de două zile la Aeroportul din Chișinău sub supravegherea poliției”, a menționat RIA Novosti, cu referire la o persoană din grup. Cel din urmă a spus că grupul avea documentele necesare pentru intrarea în Republica Moldova

La fel, a adăugat sursa rusească, „la aeroport, fiecărei persoane i s-a înmânat câte un act în care se menționa că li s-a interzis intrarea pe motiv că „nu îndeplinesc alte condiții stabilite de art. 8 din Legea nr. 200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova” (Refuzul intrării în Republica Moldova – n.red.) sau alte reglementări””. 

NM a solicitat un comentariu de la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, iar reprezentanții instituției au menționat că vor publica un comunicat de presă în acest sens.

Ulterior, reprezentanții instituției au publicat o sinteză a numărului de refuzuri de intrare în țară pentru cetățenii străini, fără a oferi detalii despre situații concrete.

Poliția de Frontieră a declarat că 46 de persoane nu au fost admise pe teritoriul Moldovei în ultimele 24 de ore.

În contextul măsurilor întreprinse pe linie de securitate, având la bază analiza de risc și informațiile obținute prin schimbul de informații cu Serviciul de Informații și Securitate, dar și cu partenerii internaționali, pentru 46 de cetățeni străini care intenționau să intre în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de intrare în ultimele 24 de ore”, au comunicat reprezentanții instituției.

Aceștia au menționat că „în cazul cetățenilor străini nu le-a fost autorizată trecerea frontierei de stat și, după măsurile de filtrare instituite, persoanele au fost întoarse în statul de pornire”.

Amintim că pentru a exclude riscurile de securitate, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, în special pentru cetățenii străini. În continuare, Poliția de Frontieră în cooperare cu autoritățile naționale competente și partenerii internaționali va întreprinde măsurile necesare pentru a nu admite cazuri ce atentează la siguranța și securitatea statului și a cetățenilor Republicii Moldova”, a precizat instituția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ria.ru

Andrei Năstase vrea să ajungă deputat în Parlament? „Nu renunț niciodată la obiectivele nobile pe care le-am avut și le am”

Fostul ministru de Interne și lider al Platformei „DA”, Andrei Năstase, anunță că ar putea candida la alegerile parlamentare din septembrie. Decizia urmează să fie luată pe 20 iulie, în cadrul unei întruniri cu foști colegi de platformă și reprezentanți ai societății civile, a declarat acesta la „Gonța Media”.

„Eu nu renunț niciodată la obiectivele nobile pe care le-am avut și le am. (…) Vorbesc de foștii mei colegi, vorbesc de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, vorbesc de Platforma Demnitate și Adevăr, care sunt alături de mine în continuare. Vorbesc de societatea civilă care, în ultima perioadă de timp, iată, am văzut mai multe activități din partea unor oameni cu care n-am avut interacțiune. Iată de ce, pe data de 20, adică duminică, voi avea o întrunire, o întrunire de suflet cu acești oameni și vom lua o decizie cu privire la perspectivele acestei toamne politice”, a declarat Andrei Năstase.

Întrebat dacă asta înseamnă că va candida la parlamentare, Năstase a răspuns: „Dacă asta voi înțelege că trebuie să fac, voi candida”.

În privința formatului – independent sau în cadrul unei formațiuni – Năstase a spus că decizia urmează să fie luată împreună cu foștii săi colegi și susținători, pe 20 iulie.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: