Un moldovean care lucra în Ucraina va compărea pe banca acuzaților pentru răpirea lui Chaus
Full Article 5 minutes read

Un moldovean care lucra în Ucraina va compărea pe banca acuzaților pentru răpirea lui Chaus

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanța de judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean, care a contribuit la răpirea fostului judecător ucrainean, Mykola Chaus, în aprilie 2021. Inculpatul are vârsta de 30 de ani și a făcut serviciul militar în forțele speciale naționale. Acesta lucra în Ucraina, de unde ar fi fost racolat.

Inculpatul are vârsta de 30 de ani și a făcut serviciul militar în forțele speciale naționale. Acesta muncea în Ucraina în calitate de agent de pază al unui local, atunci când în februarie curent a fost racolat de grupul de persoane, care au participat ulterior la activitățile infracționale. Conform sarcinilor, după ce a revenit în Moldova, bărbatul a cules mai multe informații despre domiciliul, modul de viață și itinerarele zilnice ale membrilor familiei fostului judecător ucrainean Chaus, care le-a transmis comanditarilor. Ulterior, tot la instigarea organizatorilor, a identificat mai multe imobile pe care le-a închiriat, a achiziționat trei mijloace de transport pe care le-a pus la dispoziția autorilor crimei.

Persoanele cu care a conlucrat și le-a pus la dispoziție bunurile menționate sunt din afara țării și au folosit mijloacele de transport inclusiv pentru a avea posibilitate să comită infracțiunea de răpire în privința a două persoane concomitent (fostul judecător și agentul său de pază) și cu scopul de a pune în dificultate procesul ulterior de investigații.

Anterior, inculpatul a fost reținut și plasat în arest preventiv, începând din luna mai 2021. Recent, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii PCCOCS, astfel încât acum, odată cu diminuarea riscurilor invocate anterior, continuă să fie cercetat penal în arest la domiciliu, sub supravegherea poliției, cu aplicarea unui șir de măsuri restrictive.

Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul de bază, ce-i vizează pe restul figuranților, cu privire la care investigațiile sunt în continuă desfășurare.

„Este de menționat că, în acest dosar penal, procurorii au adresat autorităților din Ucraina mai multe cereri de comisie rogatorie, corespunzător etapelor de avansare a investigațiilor coroborate cu informațiile expuse publicului larg. Până la moment, însă, procurorii din Ucraina nu au venit cu o reacție oficială”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Potrivit legii penale a Republicii Moldova, răpirea a două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani.

***

Nicolae Ceaus a lucrat timp de 15 ani la Judecătoria Dnepropetrovsk din Kiev, cunoscută pentru sentințele controversate în cazul activiștilor Maidan, dar și alte dosare de rezonanță. În septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a decis să permită reținerea judecătorului, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari. El a fugit din țară și a solicitat azil politic în Republica Moldova. Pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan a anunțat că acesta a fost răpit din curtea blocului în care locuia la Chișinău.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

Pe 9 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a fost reținut un complice în cazul răpirii fostului judecător Nicolae Ceaus. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Pe un canal de Telegram creat recent cu numele Chaus au fost publicate mai multe adresări video în care apare acesta. Soția sa, însă, și-a exprimat îngrijorarea și susține că maniera în care acesta apare nu îi este caracteristică.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat pentru NM că a expediat o comisie rogatorie către autoritățile din Ucraina în privința dosarului penal intentat pe faptul răpirii fostului judecător al acestui stat, Nicolae Ceaus. De asemenea, PCCOCS a precizat că organele de drept din Ucraina au solicitat informații suplimentare de la Chișinău, însă au refuzat, la rândul lor, să ofere Chișinăului detalii despre unii cetățeni ucraineni.

Jurnaliștii de la RISE Moldova și portalul ucrainean „Слiдство.инфо” au desfășurat o investigație despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Aceștia au intrat în posesia datelor din pașaport ale unor cetățeni ai Ucrainei, care ar face parte din cadrul serviciilor speciale din țara vecină și care ar putea avea legătură cu acest caz.

Pe 17 iunie, deputatul Vasile Năstase, președintele Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat circumstanțele răpirii lui Ceaus, a dat citire concluziilor. Comisia a recomandat demiterea directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe care îl acuză de „inactivitate”. De asemenea, deputații au recomandat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să întocmească o notă de protest Ucrainei în legătură cu acțiunile diplomaților ucraineni acreditați în Republica Moldova.

Pe 30 iulie, Nicolae Ceaus a fost găsit și reținut într-un sat din regiunea Vinnița, Ucraina. Pe 5 august 2021, Curtea Supremă Anticorupție a Ucrainei a dispus plasarea sa în arest la domiciliu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: