Un nor de praf din Sahara va ajunge în R. Moldova. Meteorologii avertizează: oamenii sensibili ar putea resimți efectele

O masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi Republica Moldova, din această seară. Informația a fost confirmată pentru NM de șef secție prognoze meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), Nadejda Stolear. Potrivit sursei citate, masa de aer vine din România și se va îndrepta, inclusiv, spre Ucraina. Depunerile de praf vor putea fi observate, în special, în zonele în care va ploua. Avertizarea se va menține până în seara zilei de joi, 28 martie.

„Confirmă, norul de praf saharian va ajunge și în Republica Moldova. Deplasarea maselor de aer este din sud-vestul României. Datorită faptului că suntem geografic amplasați lângă România, se prevede că norul o să treacă peste teritoriul țării noastre, inclusiv peste Ucraina, spre Marea Neagră. Depunerile de praf vor putea fi observate pe mașini, etc, doar dacă vor fi precipitații, de exemplu, dacă va ploua. Ținând cont că pentru ziua de mâine avem prognozate precipitații doar la nord foarte slabe, putem să nu observăm particulele, dar să le simțim în aer. (…) Pentru ziua de azi și mâine sunt prognozate intensificări ale vântului. De obicei, când vântul este mai puternic, masele de aer se împrăștie și norul de praf ar putea să nu fie atât de vizibil”, a declarat Nadejda Stolear pentru NM.

Sursa citată a explicat pentru NM că norul de praf saharian ar putea fi resimțit, în special, de persoanele care suferă de astm sau alte boli respiratorii.

Am contactat pentru un comentariu Direcția responsabilă de prognoze pentru poluarea aerului din cadrul Agenției de Mediu, însă angajații acesteia ne-au recomandat să revenim în dimineața zilei de 28 martie. „Toți au plecat”, a spus una din angajatele care a răspuns la apelul telefonic, la ora 15:45.

De menționat că Agenția de Mediu nu a emis nicio avertizare în legătură cu fenomenul meteorologic așteptat.

Cum va fi vremea în Moldova, în următoarele 24 de ore

În următoarele 24 de ore, vom avea cer noros și maxime termice de până la 19 grade în centrul țării. Minimele vor indica +6 grade Celsius.

La nord se așteaptă ploi slabe și maxime de până la +17 grade Celsius. Minimele vor indica 3 grade.

În sudul țării, în următoarele 24 de ore vom avea cer noros cu maxime de 22 grade și minime de 8 grade Celsius.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari || NewsMaker

Curtea Constituțională spune „NU” demersului MAN împotriva numirii judecătorilor constituționali

Curtea Constituțională a respins cererea deputatului neafiliat Gaik Vartanean de suspendare a hotărârilor Guvernului și Parlamentului privind desemnarea judecătorilor constituționali Domnica Manole, Sergiu Litvinenco, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit instituției, cererea deputatului nu a avut „o motivare suficientă şi convingătoare”.

„Cererile privind suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se menționează în actul de hotărâre.

Menționăm că deputatul Gaik Vartanean a depus, pe 2 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la numirea noii componențe a Înaltei Curți.

„Guvernul și Parlamentul au forțat procesul de numire a noilor judecători cu câteva luni înainte de expirarea mandatului actualei componențe a CC și cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului actualului Parlament. Această grabă nejustificată contravine normelor constituționale și principiilor democratice”, a declarat Gaik Vartanean.

***

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul i-a numit judecători la Curtea Constituțională (CC) pe ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și actuala președintă CC, Domnica Manole. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 24 iunie.

Nicolae Roșca și Liuba Șova au fost numiți de Parlament în funcțiile de judecători la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată, pe 26 iunie, cu votul a 54 de deputați. Înainte de vot, mai mulți parlamentari le-au adresat întrebări candidaților.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: