Un român, care are și cetățenie israeliană, ostatic în Fâșia Gaza. Anunțul Bucureștiului 
Full Article 3 minutes read

Un român, care are și cetățenie israeliană, ostatic în Fâșia Gaza. Anunțul Bucureștiului 

Un cetățean român, care are și cetățenie israeliană, este în prezent ostatic în Fâșia Gaza. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României, pe 22 octombrie. 

Ministerul din România a declarat că a fost anunțat despre cetățeanul româno-israelian ținut ostatic în Fâșia Gaza de autoritățile israeliene.

Potrivit informațiilor furnizate de către autoritățile israeliene, unul dintre cetățenii cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, semnalat inițial în lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâșia Gaza. Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel și mențin contactul cu autoritățile israeliene”, au comunicat autoritățile de la București.

***

Recent, ambasadorul Moldovei în Israel Alexandr Roitman declara că, oficial, în Israel se află circa 13 000 cetățeni moldoveni: 7000 în construcții și 5000 îngrijiri la domiciliu. În Fâșia Gaza se aflau oficial circa 100 de moldoveni.

Amintim că un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de 11 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE). Potrivit Chișinăului, moldoveanul lucra în apropierea zonei de conflict.

Pe 13 octombrie a apărut informația că un cetățean al Republicii Moldova, locuitor al regiunii transnistrene, a fost rănit în Israel. Potrivit presei locale, bărbatul a fost rănit ușor în urma unui atac cu rachete asupra Tel Avivului. El a declarat că mergea pe bicicletă când, în apropiere de el, a căzut o rachetă. Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, însă a fost rapid externat, pentru că ar fi suferit răni ușoare, în urma incidentului.

Pe 18 octombrie, armata israeliană a publicat o actualizare potrivit căreia, în total, de la începutul conflictului militar, doi moldoveni și-ar fi pierdut viața în Israel. Diplomația de la Chișinău menționa că documentează informația și va veni cu precizări ulterior. Pe 20 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că „persoana decedată nu avea cetățenia Republicii Moldova, cu toate că s-a născut în țara noastră”.

Potrivit informațiilor MAEIE din 20 octombrie, în total de la începutul războiului din Israel au revenit 1622 cetățeni moldoveni, iar 548 au plecat spre Tel-Aviv.

***

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând locuitori și luând ostatici. Ce este Hamas? Ce este Fâșia Gaza? De ce se luptă Israelul și Hamas? Găsiți explicația aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: