Андрей Мардарь / NewsMaker

Unele alocații pentru copii vor fi acordate în mod automat. În ce caz trebuie depusă o cerere

Guvernul Republicii Moldova a anunțat pe 6 decembrie că mai multe alocații pentru copii vor fi acordate în mod automat, fără depunerea unei cereri. Este vorba despre alocațiile sociale pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii. Totuși în cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererii. În mod automat va fi stabilită și indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Potrivit autorităților, copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii vor beneficia de alocații sociale din partea statului fără depunerea unei cereri în acest sens.

O decizie privind eficientizarea mecanismului de acordare a prestațiilor sociale copiilor cu dizabilități și familiilor cu copii a fost aprobată de Executiv pe 6 decembrie.

Potrivit documentului, alocația socială de stat va fi stabilită proactiv și va fi acordată, din oficiu, mamei copilului, în baza informaţiei transmise de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacității de Muncă şi a datelor oferite de Agenția Servicii Publice.

Totodată, în cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererii personal, prin adresarea la organul teritorial de asigurări sociale cu documente confirmative”, au precizat autoritățile.

Tot în mod automat, în baza datelor disponibile în sistemele informaționale de stat, va fi stabilită indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

În anul 2024, modificările propuse vor viza circa 33 de mii de mame, care vor beneficia de indemnizație unică la naștere, și peste 114 mii de copii, care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani. De asemenea, proiectul va facilita obținerea dreptului la prestații pentru circa 2300 de copii cu dizabilități”, se arată în declarația reprezentanților Guvernului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: