Unul dintre deținuții condamnați pe viață, eliberați din penitenciar, a fost reținut. Surse NM: despre cine e vorba

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a reținut un moldovean condamnat la închisoare pe viață pentru mai multe infracțiuni și omorul a doi copii, care a fost eliberat la sfârșitul lunii martie. Se întâmplă după ce Curtea de Apel Nord a dispus pe 7 mai întoarcerea lui în detenție. Potrivit decizie judecătorești, este vorba despre Nicolai Morari (Moraru în momentul rechizitoriului).

Cu puțin timp în urmă, ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate a INI, cu suportul mascaților din BPDS „Fulger” și a colegilor din Anenii Noi, au reținut încă o persoană condamnată pe viață, dar eliberată din detenție la 24 martie curent de către judecătoria din Rezina. Astăzi, Curtea de Apel Nord a respins demersul Penitenciarului nr. 17 și a dispus întoarcerea acestuia în detenție. (…) În lunile iulie – august 1995, acesta a fost vizat în comiterea unui șir de infracțiuni, tâlhării, dar și omorul a doi copii (frați)”, a transmis IGP într-un comunicat.

Bărbatul în vârstă de 54 de ani urmează să fie întors în penitenciar.

Potrivit surselor NM, este vorba despre Nicolai Morari.

Document by Ana-Maria

Amintim că mai multe persoane condamnate la închisoare pe viață au fost eliberate condiționat, ceea ce a provocat un scandal în societate în aprilie.

Pe 4 aprilie, Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a comunicat că deputata PAS Olesea Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care ar fi dus la eliberarea deținuților. Formațiunea a anunțat că a exclus-o din partid pe deputata Olesea Stamate și i-a cerut să-și depună mandatul de parlamentar.

Stamate a părăsit fracțiunea parlamentară PAS, însă a rămas deputat neafiliat.

În contextul controversei, Olesea Stamate a declarat anterior că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. De asemenea, pe 7 mai, deputata a înregistrat un proiect de lege care prevede instituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea Legii amnistiei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: